Сцена / екран / ефир

"Лейди Зи" пред ценители на българското кино в Плевен

Георги Дюлгеров за кухнята на режисьора

"Лейди Зи" пред ценители на българското кино в Плевен
На снимката - Георги Дюлгеров и Анелия Гърбова


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 април от 18 часа в зала „Катя Попова” в Плевен  се осъществи третото занятие от кинолекторията „Новите български филми”, организирана от Община Плевен и вестник „Култура”. Водещата на лекторията Геновева Димитрова и режисьорът Георги Дюлгеров представиха филма „Лейди Зи”. След излъчването на филма публиката зададе своите въпроси.


ДИАЛОГЪТ

(без претенции за изчерпателност и буквалност)


Публиката: Какво Ви мотивира да създадете този филм?

Георги Дюлгеров: Трудно е да се каже точно откъде тръгват идеите, често от случайни неща. Работейки, човек наистина като че ли в един момент усеща помощ от някаква висша сила. Моя позната работеше в дом за сираци. В началото смятах да създам документален филм за такъв тип домове и доста време проучвах как стоят нещата, събрах много материал. Мисля, че събитията в тези институции представят правдиво процесите в нашето общество след революцията – защото, както искате я наречете – нежна, безкръвна... Но както и да я наречем, случилото се у нас след 1989 година си е революция.

П.: Не помислихте ли да вземете професионална актриса за ролята на Златина?

Г. Д.: Да, така мислех и изпробвах няколко наистина талантливи актриси. Никоя от тях обаче не можеше да бъде убедителна, искрено любопитна в момента, когато Златина пита коя е Света Богородица. При всички си личеше усилието да постигнат подобна невинност. Анелия знаеше кой е Христос и коя е Богородица, но беше общувала с деца, които не знаят – тя направи тази сцена без усилие.

Прототипът на Златина е реално съществуващо момиче със сходна съдба.

Дълго и в много домове търсих момиче, което да изиграе ролята. Това е много сложно – като да търсиш сламка... Всичко стана случайно. Анелия беше показала много мъничка част от таланта си на актриса. Но веднъж снимахме момче, което изпълняваше много прочувствено една песен. Гледам – операторът насочил камерата не към изпълнителя, а към публиката, поглеждам какво снима – Анелия: лицето й изразява силно вълнение, очите й плувнали в сълзи. Казах си – ето тук има талант.

П.: А защо решихте в края на филма Златина да умре?

Г. Д.: Това е много интересен въпрос. Фелини има една мисъл: "Когато направиш около една трета от филма, той се изправя на краката си и тръгва сам. Не се опитвай да заставаш на пътя му, защото ще те прегази". И действително е така. По сценарий беше предвидено Златина да изостави детето си. Затова и Лечко го отглежда сам, пее му песни за майка му. Когато обаче Анелия започна да създава ролята, разбрах, че Златина не би могла да изостави детето си, просто не беше способна на подобна постъпка. Трябваше да се подчиня на логиката на филма. Но сцените с песните на Лечко вече бяха заснети. Единственият изход, който ми оставаше, беше Златина да умре.


ЗА ФИЛМА

Сценарият на филма е на Марин Дамянов и Георги Дюлгеров, оператор – Радослав Спасов.

В ролите: Анелия Гърбова, Иван Бърнев, Павел Паскалев, Руси Чанев и др.

Филмът е носител на Голямата награда „Златна Афродита” от Сараево и награда за женска роля на Анелия Гърбова от фестивала „Любовта е лудост”, Награда на публиката от Монреал, Награда за игрално кино на НФЦ.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
06.05.2007 г. 19:51
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3923-leydi-zi-pred-tseniteli-na-balgarskoto-kino-v-pleven