Сцена / екран / ефир

Програма на Драматичен театър - Ловеч

Май 2007

◊ ПРОГРАМАТА

14 май

“Изкуство” от Ясмина Реза е съвременна пиеса, в която с много хумор се разисква темата за стойностите на изкуството през погледа на постмодерните категории за художествено.

Трима приятели и една картина са повод и за размисъл върху същността на приятелството. Текстът е писан през 1994, на българска сцена е поставян от режисьорите Леон Даниел в Театър Българска армия и в Малък градски театър зад канала от Пламен Марков. След режисьора Явор Гърдев, който постави “Живот по три” от същата авторка в Театър 199, Атанас О’ Махони е поредният млад български режисьор, изследващ драматургията на Реза.

Ясмина Реза е френска актриса, автор на пиеси, като най-новата й пиеса “Богът на кръвожадието” жъне световен успех на сцената в Цюрих, а в миналогодишният си драматургичен текст “В шейната на Артур Шопенхауер” писателката се изявава отново и в амплоато си на актриса. Ясмина Реза е носител на наградите “Лорънс Оливие” (1997), “Тони”, четири пъти “Молиер” и наградата на “Welt” за цялостно творчество.


16 май

Театър “София” гостува с “Животът това са две жени” от Стефан Цанев, постановка Георги Михалков.

В този спектакъл отново участва изтъкнатата актриса Доротея Тончева, но този път не в ролята на момичето изиграна от Доротея преди 20 години, тук ще я видим в ролята на майката. В ролята на момичето - Койна Русева.

Текстът е познат на поколения театрали, това е спектакъл за срещата между поколенията родители-млади, спектакъл за смисъла на живота и любовта, за  темпераментите на града и селото, за ритъма на делника.


30 май

На 30 май очаквайте Драматичен театър “Сълза и смях” с постановката на проф. Пламен Марков “Излишък от любов” от Теодора Димова.

Проектът беше стартирал преди пет години в Народния театър, в който в процеса на работата като драматург на постановката беше поканена и Елица Матеева. Следва прекъсване по технически причини - оттогава  до днес в проекта участва основният екип от провокативни актриси: Стефания Колева и Ирини Жамбонас. Две приятелки се влюбват в един и същи човек, ще могат ли да понесат предателството и може ли любовта понякога да е прекомерна само на 30 май. Оригиналното заглавие на пиесата на Тедодора Димова е “Любовници”.

Автор:
Публикация:
05.05.2007 г. 22:49
Посетено:
1397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3920-programa-na-dramatichen-teatar-lovech