Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя "Набуко" от Джузепе Верди

28 април 2024, 19 часа, Доходно здание - Русе. Диригент - Вилиана Вълчева

След близо година отсъствие от русенска сцена, на 28 април, неделя, в Доходното здание отново ще се възцари легендарната Вердиева опера “Набуко” по либрето на Темистокле Солера.

Суперпродукцията на Русенската опера на „Набуко“ – едно от най-популярните оперни заглавия на Джузепе Верди и днес е посрещана с възторг и нетърпение от русенските почитатели на оперното изкуство.

Внушителната постановка въвежда публиката в далечния, екзотичен и мистериозен свят на древния Вавилон. На сцената присъстват над 100 артисти – войници, офицери, жреци, народ. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сценичното пространство и залата с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописуемо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия. Богатите и пищни костюми, ефектите на художественото осветление, фантастичната сценография и въздействащите мизансцени на художника и режисьор на постановката Марио де Карло допълват в най-изящни и запомнящи се завинаги детайли поразяващата картина, която рисува музиката на Джузепе Верди.

Диригент ще бъде Вилиана Вълчева. Диригент на хора е Стелияна Димитрова - Хернани. Режисьор – Марио де Карло, а сценографията, костюмите и художественото осветление са дело също на Марио де Карло.

В ролята на коварната и жестока узурпаторка на асирийския престол Абигаиле на Голямата сцена в емблематичната за града ни сграда ще се превъплъти гласовитата и харизматична солистка на Русенска опера Владислава Гарвалова! Тя беше мила да сподели своите проникновени и докосващи мисли и вълнения малко преди да я видим и чуем като дъщерята на Вавилонския цар Навуходоносор в тази ненадмината историческа драма на Верди:

“Имах огромното щастие, чест и привилегия да уча и надграждам при безспорно най-добрата Абигаиле в целия свят - Гена Димитрова, една от най-вдъхновяващите личности, които съм срещала в моя живот! Нейното послание към младите се състоеше в това, да са наясно, че тръгвайки по този път ги чака всеотдайна работа, лишения, посветеност и отказ от външни съблазни и повърхностни удоволствия!

Земна, безкомпромисна и взискателна, тя често повтаряше и думите на Верди "Ако певецът има дяволът на гърба си, той знае как." Казваше също, че трите бойни коня на драматичния сопран са Турандот, Лейди Макбет и Абигаиле и към тях трябва да се посегне само при наличието на природни дадености и вокална зрялост.

Аз дебютирах в "Набуко" на 41 години, когато зад гърба си имах вече над 15 главни оперни  роли. Старите певци казват, че една роля става удобна и сигурна най-рано на десетия спектакъл. До тогава се бориш с подривните камъни, които могат да се появят на сцената и образно казано я обуздаваш като жокей див кон. Още от първите реплики в Първо Действие на "Набуко" Верди внушава на слушателя демоничната и властна натура на героинята. Голямата ария композиторът построява в цели две октави с резки скокове и акцентирани части в речитативния и в плавно течащия среден дял. Зла, демонична, неустрашима и величествена в своите пъклени дела.

В бързия виртуозен финал, скоростната "стрета" композиторът открива с още по-безумна страст желанието за власт на коварната и жестока узурпаторка на асирийския престол.

В молитвената ария - покаяние на финала на 4 -то действие чрез фините нюанси в пианисимо и плавната белкантова линия, хуманистът Верди разкрива своята дълбока вяра, че и в най-престъпната душа е скрито нещо добро и човечно!”

В ролята на Вавилонския цар Набуко русенската публика ще се наслади на мощния бас Венцеслав Анастасов, за когото това превъплъщение е емблематично! Ето какво разказва той в паузата между последните репетиции за спектакъла в неделя:

“За първи път изпълних тази роля през 2006. Спомням си, че на 14 декември дебютирах в "Аида" като Амонасро, а два дена по-късно, на 16 декември, дебютирах и в "Набуко". Тогава подготвяхме съвместно турне на Бургаска и Русенска опера и двата ми дебюта се случиха през ден.

Участвал съм в много различни продукции на "Набуко", но може би най-впечатляваща за мен беше тази на на режисьора Жан-Франсоа Д’Онт, който е познат на русенската публика с продукцията си на "Мефистофел". Той имаше невероятни идеи и с неговия спектакъл на Набуко, гостувахме в Брюксел. Беше модерна и запомняща се постановка…

Няма да забравя и спектакъла, в който излязох на площада пред Русенска опера възседнал кон и това беше причината да ходя специално на езда на Хиподрума в Русе. Това е една от предпочитаните от мен роли. Още когато работех с покойната Валерия Неделчева, която беше мой корепетитор и с която подготвих редица роли, тя ми каза, че Набуко е точно за моя глас и че ще ми стане коронна роля. Наистина впоследствие  се оказа, че това е една от най-удобните роли за моя глас.

Това е третата опера на Верди, която му носи слава на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е. и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко (Навуходоносор II).”

Ето какво сподели от сърце и солистката на Русенска опера Андреана Николова, която ще се превъплъти в ролята на Фенена в предстоящия спектакъл на операта “Набуко” от Верди.

“Много съм щастлива, че с моите колеги имам възможността да участвам в такъв голям спектакъл - третата от ранните опери на Верди, където вече започва да се формира неговата драматургия! Всички обичат "Набуко", защото дори трагичните моменти в тази творба, които са наситени с печал, звучат изключително красиво! Мъката също е част от живота ни и би трябвало да я приемаме с търпение и благодарност за възможността да израстваме с нея…

Образът на моята героиня еволюира в съзнанието ми, тъй като преди двайсетина години виждах просто добричката Фенена… Имайки предвид, че мецосопраното играе или вещици или леки жени, т.е. силни жени, Фенена ми се струваше много крехка! А също и заради спорадичното си появяване в операта, съпоставена със силната Абигаиле…

Но…

С течение на времето, когато вникнах по-сериозно във философията на цялата опера и на образа на Фенена, открих, че тя е онзи слънчев лъч, който стои в центъра, пръска светлина и по някакъв начин води всичко към по-добро!

Фенена променя дори собствения си жесток баща, който е готов да смъкне меча и да пощади един цял народ! И това е изразено по много интересен начин в музиката… Верди избира Фенена да звучи в До мажор. Това е основополагаща тоналност, от която започва всичко! Тя е началото!

В интерес на истината изключително трудна за пеене, тъй като познатите интервали - терца, кварта, квинта, в До мажор изглеждат още по-широки. Което прави малката арийка, от две страници на финала, всъщност едно много сериозно предизвикателство за изпълнение! Тя звучи толкова извисено, че може дори да бъде сбъркана със сопранова ария!

Така Верди разтяга гласа на Фенена, за да започне да звучи в светлите нотки на сопрановата теситура. И това е абсолютно търсен ефект! И тази светлина, която струи от нея и тази готовност да прости на най-големия си враг, ни дава една надежда, че с добрина, с разбиране и с приемане, човек може да живее по-мирно и по-щастливо!”

Измаел ще бъде Борис Луков, а Закария – Момчил Миланов.

...........

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
26.04.2024 г. 12:24
Посетено:
197
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39029-darzhavna-opera-ruse-predstavya-nabuko-ot-dzhuzepe-verdi