Сцена / екран / ефир

Прожекция на документалния филм „Невидим труд“ и разговор с режисьора Виктория Велчева

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 19 април 2024 г., 18.00 ч.

Прожекция на документалния филм „Невидим труд“ и разговор с режисьора Виктория Велчева

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за прожекция на документалния филм Невидим труд и разговор с режисьора Виктория Велчева на 19 април 2024 г. от 18.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б.

Невидим труд“ е документален късометражен филм на Виктория Велчева. Филмът разглежда възхищението и проблематиката на непрестанния женски труд, който е стожер и истински двигател на обществото. Заснет през лятото на 2023 година в мездренското село Лик, благодарение на програмата на „Фабрика за идеи“ - „Резиденция Баба“. Чрез различни вплетени истории на жени от селото, късометражният филм показва връзката между проблема за обезлюдяването на цели райони в България и грижовния и емоционален труд, който се полага в дома, паралелно с този в икономическата сфера, и се възлага на жените в обществото.

Виктория Велчева е от Велико Търново и като артист се занимава с кино от доста малко време, като „Невидим труд“ е един от първите ѝ проекти. Като човек, тя не може да отдели своето творчество от проблемите, които вижда около себе си. За нея е изключително важно да създава социално ангажирано изкуство, да разказва човешки истории и да показва действителността, която често бива пренебрегвана. Освен това, Виктория е активист, доброволец и едно от движещите лица на търновското общностно пространство за събития и активизъм „Солидария“. Там тя разработва различни дейности за младежи с увреждания и събития, засягащи проблемите на ЛГБТИ+ обществото, както и други уязвими групи в обществото. Благотворителният фестивал, създаден в подкрепа на младежи с аутизъм, „Спектър“ също е дело на Виктория Велчева и нейния екип.

Вход свободен!

Автор:
Център за книгата
Публикация:
17.04.2024 г. 16:10
Етикети:
разговорпрожекцияНБУ в ЦЕНТЪРаНБУ
документален късометражен филм
„Невидим труд“
Виктория Велчева
Посетено:
140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38959-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-nevidim-trud-i-razgovor-s-rezhisyora-viktoriya-velcheva