Сцена / екран / ефир

„5 минути София“ се завръща с десети, юбилеен сезон

„Камен Во Студио“ отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на Княжество България с десети сезон на документалната поредица „5 минути София“

„5 минути София“ се завръща с десети, юбилеен сезон

„5 минути София“ се завръща с десети юбилеен сезон

„Камен Во Студио“ отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на Княжество България с юбилейния, десети сезон на документалната поредица „5 минути София“. Новите епизоди отново са посветени на шест от столичните квартали.

След като през 2022 година поредицата разкри пред зрителите историята на Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар, сега епизодите на „5 минути София“ пак са насочени към онези кътчета живот в столицата, които изграждат съвременния облик на развиващия се град. Този път кварталите във фокус са Драгалевци, Лозенец, Люлин, Орландовци, Панчарево и район Средец.

Кратките филми са продължение на късометражната документална поредица „5 минути София“, с реализирани над 50 епизода. Те представят квартала – с неговите улици и площади, градски къщи и блокове – като средище, в което кипи живот.

Актрисата Катерина Евро, създателят на „Бохемска София“ и съосновател на „Историческа работилница „Люлин“ Виктор Топалов, Никол Вълчева, която е сред водачите на обиколките от „Бохемска София“, архитект Тодор Булев, иконом Петър Христов, председател на храмовете „Св. Петка“ и „Св. вмчца Екатерина“ в кв. Орландовци, председателят на Обществения комитет в кв. Драгалевци и самият Камен Воденичаров, продуцент и  режисьор на поредицата, разказват за забележителностите, тайните и личностите на софийските квартали. Те споделят своята лична история, свързана с представените квартали.

Епизодите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне, каквито са Vbox7, YouTube, Facebook и в програмите на БНТ и ВТК.

От 3 април всяка сряда в продължение на шест седмици ще бъдат представени новите епизоди на късометражния сериал в официалните канали на „5 минути София“ в социалните мрежи.

От 2012 година насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Проектът на „Камен Во Студио“, вдъхновен от документалната поредица – пълнометражният филм „105 минути София – историята на града“, печели наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал „Бели нощи“ в Санкт Петербург през 2019 година.

„5 минути София“ се реализира благодарение на Програма „Култура“ на Столична община и с подкрепата на дългогодишните партньори – Музей за история на София, Българска национална филмотека и други градски институции, както и с всеотдайната работа на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Режисьор на новите шест кратки филма е Камен Воденичаров. Сценарист е Таня Димова, а зад камерата е операторът Петър Димов – Българевеца.

Чрез каналите си за разпространение филмчетата са достигнали до милиони зрители в България и по света. Направеното проучване на зрителската аудитория показва в детайли гледаемостта на сериите в социалните мрежи и в ефирните медии.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

........................

Линк и към първия ни епизод:
 
Автор:
Таня Димова, "Камен Во Студио"
Публикация:
03.04.2024 г. 12:07
Етикети:
Камен Воденичаров„5 минути София“документална поредица"Камен Во Студио"
квартали в София
Таня Димова
Петър Димов – Българевеца
145 години от обявяването на София за столица
десети сезон
Посетено:
167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38860-5-minuti-sofiya-se-zavrashta-s-deseti-yubileen-sezon