Сцена / екран / ефир

Френски виртуози подготвят уникална балетна постановка в Софийска опера

Жилбер Майер и Жан-Пол Гравие в България

Френски виртуози подготвят уникална балетна постановка в Софийска опера


◊ СЪБИТИЕТО

Уникална балетна постановка -
шедьовърът на Серж Лифар “Сюита в бяло” в Софийска опера.

На 26 и 28 април 2007 г. от 10 часа

• С подкрепата на Френския културен институт


◊ ПОВЕЧЕ

Френските балетмайстори Жилбер Майер и Жан-Пол Гравие подготвят вече месец Софийската трупа за представянето на един шедьовър на Серж Лифар - постановката “Сюита в бяло”, която ще бъде изпълнена пред публика на 26 и 28 април в Софийската опера от 19 часа.

Серж Лифар (1905-1986) е смятан за един от най-големите хореографи на ХХ век и ще бъде почетен по този начин от Софийската опера - чрез представяне на най-известната му постановка, която все още е част от репертоара на Френския балет. Лифар започва кариерата си в руския балет, като след това работи 25 години във Френската опера и става неделима част от културния живот на тази институция.

“Сюита в бяло” съчетава много красота и виртуозност, постигната с великолепни и рисковани пируети, и е една демонстрация на елегантността и виртуозността на Френския балет.

Поради своята трудност само най-добрите и талантливи танцьори опитват да участват в нея, доказвайки по този начин своята висока артистична стойност. Чрез таланта на изпълнителите и ефектния контраст на черно-бялата визия спектакълът разкрива на зрителите тайните на неокласицизма.

Подготовката и представянето на “Сюита в бяло” е един чудесен пример за културната обмяна  между Франция и България, а печелившите от това сътрудничество са софийските зрители.

• В периода на подготовката и представянето на постановката, има възможност за интервю с Жилбер Майер и Жан-Пол Гравие, както и с културното аташе и директорите на Френския институт и на Софийската опера.

Автор:
Френско Посолство в България
Публикация:
26.04.2007 г. 14:24
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3869-frenski-virtuozi-podgotvyat-unikalna-baletna-postanovka-v-sofiyska-opera