Сцена / екран / ефир

Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]

Или как се танцува философски текст

Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]

“Transformability“ е авторски пърформанс на Вили Прагер, провокиран и вдъхновен от едноименната статия на философа Боян Манчев, публикувана през 2006 г. в престижното немско списание за сценични изкуства “Theater der Zeit”. Представлението е създадено в партньорство и с участието на хореографите и изпълнители Соня Преград (Хърватия) и Тиан Ротевел (Нидерландия), а по-късно към екипа се присъединява и Ива Свещарова (България). Премиерата на оригиналната творба се състои през 2012 г. на емблематичния танцов фестивал “Tanztage” в Берлин, следват множество покани от други фестивали в Европа и възторжени отзиви в медиите. 

Дванайсет години по-късно, това култово представление се завръща на българската сцена със заглавие “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]“ като част от Международния образователен проект “SEEDS”. Той стартира през 2023 г., като своеобразна „академия“ за танцьори и продуценти, които са в началото на своята кариера и има за цел да ги интегрира в европейския професионален обмен чрез дългосрочно интензивно обучение. Затова хореографът Вили Прагер пресъздава своята творба със студенти от Румънския танцов център и с млади български изпълнители. 

Пълното заглавие на влиятелната публикация на Боян Манчев, стояща в основата на представлението, е: “Transformability. Performing Society and Contemporary Conditions of Dance“. В текста той разисква отношенията между съвременното консуматорско общество, с неговата все по-изострена “пърформативност” и танца, в контекста на капитализма и глобалната пазарна икономика.  

Тръгвайки от тази отправна точка, в своето представление Вили Прагер не просто разказва ключовите философски тези на текста на сценичен език, а съумява да ги коментира на метаниво, поглеждайки към тях от позицията на практиката и сценичните изкуства. За целта философският текст е превърнат в сценарий, следващ структурата и правилата на мюзикъла. Изпълнителите са поставени в концептуалната рамка на този популярен жанр, който символизира прогресивното общество, но и естетически често се движи по ръба на бутафорното щастие, довеждащо до състояние на невъзможно удоволствие и пълно изтощение. 

Чрез фината си игра с нюансите на сценичните жанровете, философските понятия и съвременната социополитическа действителност, “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]“ ни приканва заедно да разсъждаваме за това възможно ли е един философски текст да стане основен елемент в създаването на една от най-пазарно ориентираните сценични форми като мюзикъла; как може да се танцува теоретичен текст; как може да се създаде мост между танца и теорията, използвайки правилата на популярната култура. 


Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]

14 и 15 март, 19.00 ч., в РЦСИ Топлоцентрала

60 мин., на английски език.
Билети: 15 лв.

Идея, режисура и хореография: Вили Прагер (България)
Изпълнители: Ева Данчу (Румъния), Мариана Гавричук (Moлдова), Нели Георгиева (България), Серджиу Дицъ (Румъния) и Александър Гочев (България)

Музика: Тиан Ротевел (Нидерландия)
Костюм: Пола Попова (България)
Светлинен дизайн: Ралица Рангелова (България)

Графичен дизайн: Теодора Симова (Студио „Луноход“)

Комуникация: Ина Дублекова, Кремена Христова (Културна фондация А25)
Продуцент: Фондация „Брейн Стор Проджект“

Представлението е част от европейския проект 𝑺𝑬𝑬𝑫𝑺 – 𝑺𝒐𝒖𝒕𝒉-𝑬𝒂𝒔𝒕 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏 𝑫𝒂𝒏𝒄𝒆 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒔. Проектът SEEDS е съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния автор и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

Представлението е съфинансирано и от Национален фонд „Култура“, програма „Творческа Европа" и се осъществява в партньорство с РЦСИ “Топлоцентрала”.

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
08.03.2024 г. 12:31
Посетено:
168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38675-transformability-forever-donyakade-myuzikal