Сцена / екран / ефир

"20 дни в Мариупол" ще има прожекция на София Филм Фест

Лентата получи номинация за Оскар за най-добър документален филм, както и номинация за БАФТА в същата категория

"20 дни в Мариупол" ще има прожекция на София Филм Фест

Документалният филм "20 дни в Мариупол" на журналиста Мстислав Чернов влезе в програмата на София Филм Фест. Прожекцията на филма ще се състои на 26 март от 19:30 часа в зала "Славейков" във Френския институт в България (ФИБ).

В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти от "Асошиейтед Прес" пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените международни репортери, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Заснемат смъртта на деца, масови гробове, бомбардиран родилен дом. Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат.

След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се. Така през 2023 година факт става "20 дни в Мариупол".

След почти десетилетие отразяване на международни конфликти, включително войната на Русия срещу Украйна, Мстислав Чернов създава първия си пълнометражен филм - "20 дни в Мариупол".

Лентата получи номинация за Оскар за най-добър документален филм, както и номинация за БАФТА в същата категория. НА филмовия фестивал Сънданс ’23 спечели награда на публиката в секция "Световно документално кино".

 "Ако светът можеше да види всичко, което се случи в Мариупол, това би дало поне някакъв смисъл на целия този ужас. Мозъкът ми отчаяно иска да забрави всичко това. Но камерата не би позволила това", казва Чернов.

Обсадата на Мариупол започна на 24 февруари 2022 година, когато Русия атакува пълномащабно независима Украйна. В резултат на това 90% от инфраструктурата на града е била унищожена от руските агресори, при бомбените атаките са загинали над 15 000 мирни жители.

 

Билети за прожекцията на адрес:
https://siff.bg/bg/movies/sreshti-s-avtograf/20-dni-v-mariupol

 Трейлър на филма: https://www.youtube.com/watch?v=9H_Fg_5x4ME

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.03.2024 г. 11:34
Етикети:
прожекциядокументален филмСофия Филм Фест
"20 дни в Мариупол"
Мстислав Чернов
Посетено:
486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38674-20-dni-v-mariupol-shte-ima-prozhektsiya-na-sofiya-film-fest