Сцена / екран / ефир

96 години български професионален балет

"Нестинарка" в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари в Старозагорската опера

Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи на 29 февруари от 19.00 часа 96-та годишнина на българското професионално балетно изкуство със спектакъла на култовата танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов и хореографията на Маргарита Арнаудова. В обичания и емблематичен танцов спектакъл зрителите ще видят в ролята на Демна примабалерината Анелия Димитрова,  Ромина Славова  ще бъде Струна, Фиорди Лоха – Найден, Ивайло Янев – в ролята на Стареца, Марсело Молина – Кольо, солисти и ансамбъл  на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Впечатляваща съпътстваща програма ще обогати празничната вечер, която ще започне от фоайето на Старозагорската опера, където от 18.00 часа ще бъде открита изложба 115 години от рождението на Марин Големинов, а в залата на Операта ще бъде прожектиран документалният филм на Елисавета  Станчева и Ясен Харалампиев „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов”. Разказът в „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера. Наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на “Нестинарка” от 1968 г., а три примабалерини, вживели се в образа на Демна пред годините – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова – обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца. След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения. Както казва самият Марин Големинов “Нестинарка“ изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището.”

Специални гости на събитието ще бъдат внучката на Маестро Марин Големинов Лили Големинова и екипът на документалния филм в „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” Елисавета  Станчева и Ясен Харалампиев.

„Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов”рекламно видео

 У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа„ Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът. Декорите на спектакълът „Копелия” от 1928г. са дело на Александър Миленков, а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951).

През 2016 година директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов кани в екипа си Силвия Томова (възпитаничка на прословутата Балетна академия „Ваганова”, Санкт Петербург). С привличането ѝ за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Албания, Гърция, Португалия, Швеция, Испания, Великобритания, Япония, Франция, Мексико, Украйна. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове „Делвата” (2016), „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” (2017); „Зимна балетна приказка”, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка” и „Дон Кихот” (2018/2019), „Лешникотрошачката“, „Гето“, „Шопениана”,  съвременните танцови спектакли „Танц при изгрев слънце“, „Лотос“, „Следващият“, „Антигона“(2019), „Спящата красавица”, „Балет без граници”, „Сънят на Пилат” (2021), „Пиедесталът на девиците”, „Неопитомените”, Пахита” /2023/. Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикъли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа – солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в „Лебедово езеро“ /ФОБИ 2017/, звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко гостува в „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот” /в Стара Загора/ и в „Спящата красавица” на сцената на зала1 на НДК, звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ танцуват в главните роли в спектакъла на балета „Дон Кихот“/зала1 на НДК/, изгряващата звезда Елизабет Тонев и премиер солистът на Националния балет на Нидерландия Виктор Кайшета от Бразилия – в „Лебедово езеро” на сцената на Старозагорската опера през април 2023. Майстори-хореографи от ранга на Василий Медведев, Андрей Босов, Марио Пиаца, Флавио Бенати, Алба Буонанди, Константин Уралски поставят в Стара Загора. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян направи своя хореографски и режисьорски дебют на старозагорска сцена в голямо класическо заглавие – постави своя уникален спектакъл на балета „Дон Кихот” от Минкус. Балетът на Държавна опера-Стара Загора привлича вниманието и на талантливите български съвременни хореографи с успешна кариера в чужбина като Христиан Бакалов, Владимир Ангелов, Калоян Бояджиев, Росен Прангов-Роси и др. С Балета на Старозагорската опера работят изявените млади танцьори и хореографи Ангелина Гаврилова, Филип Миланов и др. Към балетния афиш на Старозагорската опера през последните две поредни години се добави и международният хореографски конкурс за съвременен танц LINKAGE, който привлича стотици участници от цял свят.

Балетът на Държавна опера-Стара Загора регистрира и своите първи международни гастроли – през месец декември 2021 година гостува с триумфален успех на сцената на театъра на Бон, Германия със спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”. През юни 2022 година балетната трупа очарова и Кипър с „Лебедово езеро” и „Спящата красавица”, през декември 2022 и януари 2023, както и  през същия период на 2023/2024 в продължение на близо два месеца Балетът на Държавна опера-Стара Загора представи  спектаклите на балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” в престижни турнета на различни сцени в Германия и Нидерландия.

Награди:

  • През 2017 година Силвия Томова  е удостоена със специалната награда на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора.
  • На официална церемония на закриването на първото издание на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017, който се проведе от 2 до 4 ноември в албанската столица, примабалерината и художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова получи Награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа. Престижното отличие бе връчено от световно признатия италиански танцьор Антонио Фини, Председател на Фондация „FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017.
  • През 2018 г. „Кристална лира“ на СБМТД в категория „Млад изпълнител“ за Анелия Димитрова примабалерина на Балета на Държавна Опера – Стара Загора За ролята на Демна в спектакъла на „Нестинарка“ – танцова драма от Марин Големинов
  • През 2018 г. Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора получи днес от Министъра на културата Боил Банов почетен знак „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.
  • През 2019 г. Примабалерината на Старозагорската опера Анелия Димитрова е отличена с Грамота за творчески постижения и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Наградата й бе връчена от Министъра на културата господин Боил Банов в Квадрат 500 – Национална галерия в столицата.
  • През 2020 г. Силвия Томова, художествен ръководител на Балета получи Наградата „Стара Загора” на Община Стара Загора
  • През 2021 г. Примабалерината на Старозагорската опера Ромина Славова бе отличена с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност. Наградата й бе връчена от Министъра на културата проф. Велислав Минеков
  • Още с учредяването на Годишните награди на професионалната танцова общност „Импулс” през 2021 г. Прима-балерината, почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова получи награда „Импулс“ за постановка на класическо танцово произведение за балета „Шопениана“ на Държавна опера-Стара Загора /премиера на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство/.През 2022 г. Балетът на Държавна опера-Стара Загора бе отличен заслужено и безапелационно за „Балетна трупа на годината”. Наградата за „Танцова продукция на годината” също отиде при спектакъл на Старозагорската опера и балет – танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Примабалерината Анелия Димитрова получи извънредна награда, която ѝ бе присъдена за изключителни артистични постижения.
  • През 2022 г. Силвия Томова получава ежегодната награда „Златно перо“ на „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио за принос към българската култура, както и престижното отличие „Златна лира” на СБМТД за принос към българското и световното балетно изкуство и по повод на 45-та годишнина на нейната забележителна творческа дейност.
  • През 2022 г. наградата „Кристална лира” в категорията „Балетно изкуство” беше присъдена на балетната трупа на Старозагорска опера за спектакъла на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров, хореография Василий Медведев. Наградите „Кристална лира” са на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
  • През 2022 г. Награда „Стара Загора” на Община Стара Загора за „Сънят на Пилат”
  • През 2023 г. Балетната трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител примабалерината Силвия Томова получи престижната международна награда „Златният Лешникотрошач” в секция „Постижения на световните театри”, която се присъжда от авторитетния FESTIVAL INTERNAZIONALE DELLA DANZE E DELLE DANZE – Непи 2023. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 8 юли с бляскава Гран гала вечер на сцената на замъка Forte dei Borgia в Непи, Италия.

 

 
Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.02.2024 г. 12:37