Сцена / екран / ефир

Талантливи български артисти и учени превръщат зрителите в Айнщайн за един час с помощта на AI

Режисьорът и актьор Димитър Узунов, музикантът Котарашки, астрофизикът Владимир Божилов и видеоартистът Никола Налбантов ще дадат възможност на всеки зрител от публиката да изяви своята креативност и да влезе в образа на великия учен

Талантливи български артисти и учени превръщат зрителите в Айнщайн за един час с помощта на AI

На 7 март (четвъртък), от 19:00 на Сцена Дерида, (ул. "Цар Самуил" 32, София) ще се представи интерактивният мултидисциплинарен спектакъл обединяващ изкуство и наука Как да се превърнеш в Айнщайн за един час”. Моноспектакълът по текст и изпълнение на Димитър Узунов, обединява знанията и талантите на няколко популярни артиста и учени, които ще потопят публиката във фантастичния свят на физиката и ще я направят основен участник в действието. Автор на музиката е популярният и обичан музикант Никола Груев - Котарашки, видео-сценографията е дело на изявения сценограф Никола Налбантов, който наскоро бе номиниран за наградата “Икар”, а научен консултант и гласът на изкуственият интелект Айни е едно от най-разпознаваемите лица от сферата на астрономията и астрофизиката у нас - доц. д-р Владимир Божилов.

Моноспектакълът „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” на Димитър Узунов, който ще видим и в главната роля, е забавен и увлекателен разказ за креативността на един от най-изявените и творчески умове на човечеството. Представлението разказва за принципите и причините, обуславящи гения му. А те се оказва, че могат да бъдат приложени във всяка област на човешката дейност! В представлението ще видите и нагледен пример за това как креативния човешки ум може да впрегне AI технологиите дори в разказването на любопитна и интересна история като този спектакъл.

Авторите на спектакъла имат амбициозната задача да превърнат за един час всеки един от публиката в експерт по креативност. Готови ли сте да приемете предизвикателството и да се приготвите за бъдещето?

Много хора смятат, че да си креативен е трудно и е талант, който само някои късметлии притежават по рождение. Съвременната наука доказва, че това не е така. Креативността и креативното мислене са умения, които успешно може да развие всеки един от нас”, споделя Димитър Узунов.

Част от екипа на “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час” са още: актрисата Ванина Кондова (в ролята на женския изкуствен интелект); Елена Гамалова (визуална идентичност) и операторът Радостин Найденов.

Билети за представлението могат да бъдат закупени онлайн в платформата на Ипейпро, както и на място, билетна каса Сцена Дерида.

Be Creative or Die!

Моноспектакълът „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” е продуциран от Арте Урбана Колектив. Представлението е официално подгряващо събитие на новия европейския проект “Please ASK!”, който обединява изпълнителските изкуства и различните сфери на науката.

Подробности може да следите на:

https://arteurbanacollectif.com/

https://www.facebook.com/arteurbanacollectif?locale=bg_BG

https://www.instagram.com/arte_urbana_collectif/

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
23.02.2024 г. 15:30
Етикети:
Никола Налбантовизкуствен интелектДимитър Узуновмоноспектакъл
Никола Груев-Котарашки
доц. д-р Владимир Божилов
“Как да се превърнеш в Айнщайн за един час”
интерактивен мултидисциплинарен спектакъл
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38599-talantlivi-balgarski-artisti-i-ucheni-prevrashtat-zritelite-v-aynshtayn-za-edin-chas-s-pomoshtta-na-ai