Сцена / екран / ефир

София филм фест представя част от филмите в документалната си програма

Две от лентите в конкурса са български

София филм фест представя част от филмите в документалната си програма
Кадър от филма „1489“ (Армения) на режисьорката Шогакат Варданян

12 филма ще бъдат част от Международния документален конкурс на София филм фест тази година. Два от тях са български – това са най-новите истории, разказани от Тонислав Христов в „Последният гларус“ и от Цветан Драгнев в „Балканска черна кутия“.

„Последният гларус“ (Финландия-България-Норвегия) на режисьора Тонислав Христов разказва за Иван - някога привлекателен и харизматичен мъж, който е имал мечти за семейство, нормална работа и хубав живот, но е останал в капана на попрището си на „гларус“. През неговата история и тази на останалите персонажи, техните приятелки и сезонните работници, камерата надниква в ежедневието на прочутия Слънчев бряг. Елитен курорт за туристи от Източна Германия и Съветския блок в миналото, сега той се е превърнал в „Ибизата на Черно море“. Творбата на Тонислав Христов, получил „Златен ритон“ за най-добър документален филм, е за въображаемия европейски рай, за скоростните промени в обществено-политическия живот и за експлоатацията на една повредена система – всичко видяно през погледа на един пречупен човек.

„Балканска черна кутия" (България) на режисьора Цветан Драгнев представя историята на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и обичан български музикант. Основната тема на филма е въпрос, който терзае всеки творец у нас – дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е загуба на време? Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема „балканска черна кутия“ и в нея нищо не се развива според очакванията. Бандата Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на официалното откриване на 28-ия София Филм Фест в зала 1 на НДК на 13 март.

„Четири дъщери“ (Франция-Тунис-Германия-Саудитска Арабия) е новият филм на тунизийската сценаристка и режисьорка Каутер Бен Хания, позната на българската публика с номинирания за „Оскар“ филм „Човекът, който продаде кожата си“. Новият ѝ документален разказ бе отличен с наградата „Златното око“ в Кан миналата година и също получи Оскарова номинация за най-добър документален филм. Филмът проследява съдбата на семейството на Олфа Хамруни с четири дъщери, две от които изчезват през 2015 г., за да се присъединят към ИДИЛ в Либия. Екстремизмът се превръща в своеобразна форма на бунт срещу семейното възпитание, налагано с „железен юмрук“. Филмът съчетава преки свидетелски показания на Олфа и двете ѝ най-малки дъщери с постановки на ключови сцени от живота на семейството.

Филмът „1489“ (Армения), с голямата награда от Международния фестивал за документални филми IDFA и с приза на ФИПРЕССИ, отразява живота на режисьорката Шогакат Варданян - заснет с личния ѝ телефон, виждаме неимоверните трудности на семейството, свързани с издирването на изчезналия във войната между Армения и Азербайджан неин брат Согомон. Той е на 21 години, студент и музикант, пред завършване на задължителната си военна служба. През септември 2020 г. конфликтът за Нагорни Карабах се разгаря отново. На седмия ден от войната Согомон изчезва. След шест месеца костите са намерени, но близките ще трябва да изчакат година и половина за потвърждение, че убитият с номер 1489 наистина е синът на семейство Варданян...

В „Нашето тяло“ (Франция), номиниран за най-добър документален филм на Берлинале ’23, френската документалистка Клер Симон наблюдава ежедневието в гинекологичното отделение на държавна болница в Париж. „Интимен, трогателен и интелигентен документален филм, посветен на женското здравеопазване“, споделя Джесика Кианг от „Variety“. „Филмът на Симон потапя зрителя в своеобразен жизнеутвърждаващ еликсир, който ни напомня, че да си жив е възвишен лукс“, обобщават във филмовото издание „Slant“.

Заснет на 16-милиметрова кинолента, пълнометражният документален дебют на Тера Лонг „Крака във водата, глава в огъня“ (САЩ-Канада) кани зрителите на внушително и хипнотизиращо сетивно пътешествие, дълбоко в сърцето на долината Коачела в Калифорния. Филмът е кинематографично изследване на дълбоката връзка между финиковите палми, внесени от Близкия изток, и местните общности, култура и идентичност, които са се преплели с тях. Палмите са неразделна част от живота на хората в региона. Те оказват огромно влияние върху всеки аспект на ежедневието – от икономиката до гастрономията и дори местните празници. 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.02.2024 г. 11:13
Етикети:
Цветан ДрагневТонислав ХристовСофия филм фестфилми
„Балканска черна кутия"
„Последният гларус“
Международен документален конкурс
Посетено:
231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38592-sofiya-film-fest-predstavya-chast-ot-filmite-v-dokumentalnata-si-programa