Сцена / екран / ефир

"Субдибула" – „Бавно” или между носталгията и надеждата

След 33 години групата се връща към едно от най-емблематичните си парчета

"Субдибула" – „Бавно” или между носталгията и надеждата

„Субдибула” – „Бавно” или между носталгията и надеждата

След тридесет и три години групата се връща към едно от най-емблематичните си парчета с напълно нов аранжимент и мекия, артистичен глас на Ели Раданова. “Песента никога не е била просто любовна, а по-скоро е за любовта, която остава след любовта. За вечността, за носталгията към бъдещето. За бягството от това, което сме, към онова, което искаме да бъдем, без това да е възможно” споделя Венци Дреников, един от авторите.

На другия съавтор, Петър Чухов, песента дължи мистичното си звучене. „Бавно” дава име на първия албум на „Субдибула” и през 1991-92 г. е най-пусканата им песен в националния ефир. Но тогава така и не я изпълняват на живо, тъй като току-що са се отказали от сценични изяви и са се отдали само на звукозаписна дейност.

Песента намира място в спектакъла „Среднощна тайна”, който се играе няколко пъти, докато „Субдибула” са рок-група към Софийския университет. Автори на музиката и текста са Венци Дреников и Петър Чухов, а в новата версия участват Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни, вокал), Петър Чухов (китара), Момчил Борисов (бас) и Божо Тренков (ударни).

Записът е осъществен в Русаля студио (Момчил Борисов), Toxity Studio (Борис Бончев) и Artmospheric Studio (Павел Стойчев), смесването и мастерирането са дело на Момчил Борисов, а видеоклипът е изработен колективно от Snowmen in the rain с кадри, заснети по време на лятната творческа почивка на групата в Каварна през 2023 г. Той изглежда прашен, дефектен и неравен, каквито най-често са пътищата в живота ни и задачата му не е да се хареса, а да потопи слушателя с образите си в атмосферата на песента.

“Бавно” ще бъде включена като бонус трак в новия албум на групата, който се очаква да излезе през есента на 2024 г.

Линк към видеото в youtube:  
https://www.youtube.com/watch?v=lslKHEl_Dmw

 

 

Автор:
Публикация:
23.02.2024 г. 11:13
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38590-subdibula-bavno-ili-mezhdu-nostalgiyata-i-nadezhdata