Сцена / екран / ефир

Балетна гала за Деня на българския балет във Варна

Танцува мултинационалната балетна трупа на Варненската опера

 

СЪБИТИЕТО

В Деня на българския балет 22 февруари мултинационалната балетна трупа на Държавна опера Варна ще зарадва своите почитатели с голяма балетна гала, с хореограф Светлана Тоншева и репетитор Меган Рейд. В програмата са включени откъси от световната балетна класика, преплетени със съвременна хореография, сред които "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" по музика на Чайковски, "Пахита" и "Баядерка" по музика на Минкус, "Талисман" по музика на Бриго и др. В соловите партии ще се изявят Пиня Рисанен и Павел Кирчев, Анук Бютри и Тимофей Федотов, Едуардо Комело, Велизара Войникова, Елиът Адамс, Родриго Техудо, Ребека Грана и др.

 

АНАСТАС ПЕТРОВ ПОСТАВЯ ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ БАЛЕТ

На 22 февруари 1928 г. в Софийската народна опера публиката приветства "Копелия" от Лео Делиб, който се смята за първия български балет, поставен от хореографа и пръв български балетмайстор Анастас Петров (1889-1973). Израснал във Варна, Анастас Петров завършва Варненската мъжка гимназия и изучава балет в Берлин при Евгения Едуардова, балерина от Мариинския театър. Става неин асистент, танцува в Дойче Опер, работи с балетмайстора Макс Терпис, представител на немската пластична школа.

След завръщането си в България става солист и балетмайстор в Софийската опера, където подготвя танци в опери, оперети, балети, концертни номера. „Копелия“ от Лео Делиб е първата цялостно професионално изработена балетна творба, с чиято премиера на 22 февруари 1928 г. се поставя началото на професионалния балет в България.

Анастас Петров се занимава и с педагогическа дейност, като през 1927 г. основава първата професионална балетна школа в България, в която подготвя много изтъкнати български балетни артисти, като Лили Берон, Асен Гаврилов, Нина Кираджиева, Люба Колчакова, Красимира Колдамова, Калина Богоева.

Сред тях е и Асен Манолов, хореографът на "Продадена невеста", първата постановка на новосформираната Варненска народна опера (1947). Асен Манолов поставя едноактните балети „Шехерезада” и „Болеро” в един спектакъл, който се изнася на 29 октомври 1948 г. и това събитие се приема за начало на професионалния балет във Варна.

Самият Анастас Петров също поставя няколко балетни заглавия във Варна, сред които любимата си "Копелия", с премиера на 12 май 1959 г.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.02.2024 г. 13:22
Етикети:
Посетено:
282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38588-baletna-gala-za-denya-na-balgarskiya-balet-vav-varna