Сцена / екран / ефир

Почит към писателя Христо Карастоянов с прожекция на филма по книгата му „Една и съща нощ"

22 февруари 2024,18 часа, Кино „Одеон“ - София

Почит към писателя Христо Карастоянов с прожекция на филма по книгата му „Една и съща нощ"

Прожекция на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“, създаден по фрагменти от книгата „Една и съща нощ“ на големия български писател Христо Карастоянов, организират негови приятели. Събитието е на 22 февруари от 18 часа в кино „Одеон“, а поводът – рождения ден на Христо Карастоянов, който ни напусна внезапно на 22 януари 2024 г., само месец преди да навърши 74 години.

Основен организатор на прожекцията е режисьорът, сценаристът и продуцентът на лентата Костадин Бонев. Филмът спечели Годишната награда на София за 2022 г., както и Наградата на филмовата критика на фестивала „Златен ритон“ и Годишната награда на Българската филмова академия за сценарий. Във филма участват Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Ованес Торосян и др.

 

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол, и др. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 година дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”. Романът му „Аутопия: другият път към ада” беше един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е наградата на Корпорация „Развитие” за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане”), наградата на СБП за документалистика, („Записки по исторически наивизъм”), наградата „Златен ланец” за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд”, наградата „Чудомир” за хумористичен разказ и др.

По негови разкази е заснет игрален филм: „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков.

Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания.

Христо Карастоянов оставя дълбока следа в съвременната българска литература. Автор е на над 30 книги, сред които „Кукувича прежда“, романите „Една и съща нощ“, „Животът няма втора половина“, „Т като Ташкент”, „Послепис”, „Името”, „Паякът” и др. Носител е награда „Хеликон” за романите „Името” (2012) и „Една и съща нощ” (2014), а общо седем негови книги са номинирани за „Орлето на Хеликон”. За книгата „Една и съща нощ” Христо Карастоянов стана носител на наградата „Дъбът на Пенчо” (2014) и Националната награда „Елиас Канети” (2015). Носител е на първа награда в категория проза в годишните награди на портал Култура – за романа „Послепис“ (2017). През 2021 става носител на Международна литературна награда „Алеко“ за къс хумористичен разказ. Негови книги са издавани в Германия, Турция, САЩ.

 

За филма:

Тривиум филмс
С подкрепата на Националния Филмов Център
В копродукция с Про Филм БГ

ГЕО МИЛЕВ в лабиринта на времето

Документален филм 80 мин.  1,85:1, 2021 г.  България

Сценарий Константин Петров, Костадин Бонев

Във филма са използвани фрагменти от романа на Христо Карастоянов  „Една и съща нощ“

Оператор  Алекс Самунджи
Звук  Валентин Кирилов
Монтаж  Донка Иванова
Изп. Продуцент  Тони Тодоров

Режисьор и продуцент  Костадин Бонев

С участието на  Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков

Гласът на Разказвача  Койна Русева

През февруари 1954 година в София и околностите са разкрити единадесет масови гроба с над 500 трупа. Експертизата доказва, че смъртта им е била насилствена. И че годината на това масово убийство е 1925 г. В един от гробовете – този в Илиенските казарми, е намерено стъклено око. Окото на поета Гео Милев.

И остава открит въпроса: Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?

 

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
22.02.2024 г. 12:01
Посетено:
308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38576-pochit-kam-pisatelya-hristo-karastoyanov-s-prozhektsiya-na-filma-po-knigata-mu-edna-i-sashta-nosht