Сцена / екран / ефир

"НЕ МЪРДА": Среща между движение и неподвижност в търсене на отговора на въпроса "Как да живеем?"

Премиера на Компания Дерида, създаваща емоционален катарзис чрез движение, звук и визуална среда

"НЕ МЪРДА": Среща между движение и неподвижност в търсене на отговора на въпроса "Как да живеем?"

На 20.02.2024 г. от 19 часа на Сцена Дерида ще се състои премиерата на най-новото танцово представление на хореографа и съосновател на Derida Dance Center -  Живко Желязков.

"НЕ МЪРДА" е визуален танцов пърформанс на Компания Дерида и първата българска сценична реализация на едноименната пиеса на френския автор Еманюел Дарле. В произведението герой А е в непрестанно търсене, движейки се в права линия, а герой Б съзерцава неподвижно. Въпреки диаметрално противоположните състояния на присъствие и концепции , които следват,  А и Б успяват да се срещнат и да се обединят около един дълбок и повърхностен, мъчителен и ироничен, съществен и безсмислен въпрос: Как да живеем?

Естетика на пиесата определя сценичната реализация на НЕ МЪРДА. Екипът следва изцяло минималистичната структура, търсейки максимална икономичност в развиването на движенческата, музикалната и визуалната среда. Френският прочит на пиесата е хипнотично инкорпориран в звуковата среда, а субтитрите на български дават допълнителна стойност на преживяването. Цялостната хармония от взаимодействието на текст, движение, звук и визуална среда провокират асоциативността и допринасят за пълен емоционален катарзис.

Б: “Познава ден. Нощ. Светлина. Слънце. Облаци. Изгрев, залез, луна, звезди, Сатурн, Юпитер. Познава вятър, познава студ, топло, дъжд, сняг. Мраз. Страх, очакване. Скука. Отминало време. Време, което предстои…”

Думи на автора:

“Радостта от писането. Да напиша това, не мърда, наведнъж, без предупреждение. Радостта от първото четене. Думи, които звучат и си отговарят една на друга. Смехът на другите, а после и моят собствен.”

Екип:
. Хореография: Живко Желязков
. Танцови изпълнители: Михаил Бонев и Филип Миланов
. Костюми: Снежана Папазова
. Звуков дизайн: Явор Зографски
. Визуална среда: Елина Иванова (Studio Phormatik)
. Прочит на пиеса: Елица Попова
. Фотограф: Пламен Момчилов
. Графичен дизайн: Мария Минкова
. Асистент продуцент: Мира Георгиева
. Продуцент: Атанас Маев

Билетите са достъпни от: https://epaygo.bg/1406551927

.................

Derida dance Center (DDC) е първият център за съвременен танц в България, основан през 2010 г. от Атанас Маев (изпълнителен директор) и Живко Желязков (арт директор). Основната мисия на организацията е развиване на съвременната танцова сцена и позиционирането на българското независимото изкуство в европейски и световен контекст. За успешното и осъществяване, DDC развива дейности  в следните направления: продукционна дейност (Компания Дерида), българска и международна резидентска програма, кураторска дейност, обучителна и тренинг програма, развитие на нови публики.

DERIDA STAGE (СЦЕНА ДЕРИДА) е независима сцена за съвременни изпълнителски изкуства, част от DDC,  чиято програма се курира от екипа на организацията и включва разнообразни жанрови форми: танц, театър, пърформанс, визуални изкуства, цирк, кино, фотографски, художествени изложби и арт кино.

Пространството съществува от 2019 г. и е разпознато като една от основните локации за съвременни изпълнителски изкуства в София. Освен достъп до качествено културно съдържание, гостите на DERIDA STAGE имат възможността да участват в дискусии с гостуващи артисти, както на сцената, така и неформално на двата прилежащи бара към пространството.

Цялата програма на Сцена Дерида можете да намерите на http://bit.ly/Derida-program

*Спектакълът "НЕ МЪРДА" е създаден с подкрепата на Министерството на културата.

-------------

Снимки: Пламен Момчилов

Автор:
Екип на Дерида
Публикация:
16.02.2024 г. 11:08
Посетено:
205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38551-ne-marda-sreshta-mezhdu-dvizhenie-i-nepodvizhnost-v-tarsene-na-otgovora-na-vaprosa-kak-da-zhiveem