Сцена / екран / ефир

В памет на Христо Карастоянов: Прожекция на филма "Гео Милев в лабиринта на времето"

Големият български писател почина на 22 януари 2024 година в Ямбол

В памет на Христо Карастоянов: Прожекция на филма "Гео Милев в лабиринта на времето"

Кино "Одеон" от 18 ч. на 22 февруари: Прожекция на филма "Гео Милев в лабиринта на времето". В памет на писателя Христо Карастоянов, роден на 22 февруари.

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и криза на духа твори и Гео Милев – поетът в лабиринта.

Филмът поставя в центъра на действието социалната ангажираност на българската интелигенция и неразривната връзка между творчеството и гражданската позиция. Самият Гео Милев смята, че не можеш да бъдеш поет, ако не болеше за живота, който те заобикаля.

Във филма участват и актьорите Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков, които имат нелеката задача да съживят някои от текстовете на Гео Милев, както и такива на Карастоянов.

Филмът показва архивни кадри, на които през 1954 година по време на съдебен процес палачите на Гео Милев и други българи спокойно разказват за механизма на екзекуциите. Среща зрителите и с Мила, съпругата не поета, с майка му и разказа ѝ за болезнената рана на Гео Милев, която той преодолява с много работа, с баща му Милю Касабов, който финансира всичките му начинания, както и с анархиста Георги Шейтанов, с когото избистря идеологията си и продължава да реализира редакторските си амбиции.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.02.2024 г. 07:42
Етикети:
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38539-v-pamet-na-hristo-karastoyanov-prozhektsiya-na-filma-geo-milev-v-labirinta-na-vremeto