Сцена / екран / ефир

Маестра Николета Конти дирижира „Бохеми” в Стара Загора

"Бохеми"- спектакъл на Държавна опера - Стара Загора на 16 април 2024 от 19.00 часа

Маестра Николета Конти дирижира „Бохеми” в Стара Загора: 1
Маестра Николета Конти
Маестра Николета Конти дирижира „Бохеми” в Стара Загора: 2
"Бохеми"- спектакъл на Държавна опера - Стара Загора
Маестра Николета Конти дирижира „Бохеми” в Стара Загора: 3
"Бохеми"- Симона Кодева (Мюзета), Валери Турманов (Марсел)
Маестра Николета Конти дирижира „Бохеми” в Стара Загора: 4
Маестра Николета Конти

Маестра Николета Конти дирижира Бохеми в Стара Загора

Да си жена-диригент и да бъдеш в първите редици на една предимно мъжка професия, говори за изключителен талант и респектиращ характер.

На 16 февруари, от 19.00 часа старозагорци и гостите на „града на липите” ще имат привилегията да се срещнат отблизо с изкуството на една знаменита дама-диригент от Италия Николета Конти, която ще дирижира спектакъла на операта „Бохеми” от Джакомо Пучини на сцената на Старозагорската опера. Носителка на престижни награди и отличия, специализирала при най-великите диригенти на 20-ти век, избрана за асистент на легендарния Бърнстейн Николета Конти смело върви по своя успешен творчески път като умело съчетава дирижирането, акомпанимента на пиано и изявите си на концертиращ пианист. В Стара Загора гостува по покана на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който дава и специалната награда за дебют на млад артист на конкурса за млади оперни певци, проведен в Болоня през лятото на 2023 година, на американското сопрано Джулиен Кейси. Джулиен ще направи своя дебют в ролята на Мими на сцената на Старозагорската опера на 16 февруари.

В ролята на Родолфо гостува италианският тенор Емануеле Д`Агуанно, Мюзета ще бъде Симона Кодева, Марсел Валери Турманов, Колин – Ивайло Джуров, ШонарИван Кабамитов.

Участват още Александър Марулев /Беноа, Алсиндор/, Костадин Якшев /Парпиньол/, оркестър, хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев, сценографията е на художника Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

Родена в Болоня, Николета Конти учи пиано, композиция и дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди" в Милано и Музикалната консерватория „Джован Батиста Мартини” в Болоня. Тя получава магистърска степен по музикология от университета в Болоня.

През 1989 г. тя е първата жена-диригент, която получава наградата „Минерва” за изкуства на Капитолия в Рим.

През 2006 г. е наградена с Орден за заслуги към Италианската република от президента на Италия. Г-жа Конти продължава обучението си по дирижиране при Франко Ферара (Accademia Chigiana в Сиена), Леополд Хагер (Залцбург), Мъри Сидлин (Aspen Music Festival), Леонард Бърнстейн, Сейджи Озава, Леонард Слаткин, Майкъл Тилсън Томас и Курт Мазур (Tanglewood Music Festival).

Носител на множество награди, включително първа награда Concorso di Musica da Camera Città di Stresa и трета награда от конкурса за оркестрови диригенти „Николай Малко” (Копенхаген), започва кариерата си като диригент в Италия и чужбина, специализира както в оперен, така и в оркестров репертоар.

Дебютира с Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia в Рим през 1989 г., когато е избрана от Леонард Бърнстейн да му асистира там. Тя е дирижирала и асистирала в Ковънт Гардън, Театро Комунале във Флоренция, Театро Комунале в Болоня, както и много фестивали, включително Оперния фестивал на Росини и Фестивала на Вале д’Итрия.
През 2000 г. и 2001 г. г-жа Конти асистира на сър Антонио Папано на DVD записите на „Тоска” с оркестъра на Кралската опера и на „Трубадур” с Лондонския симфоничен оркестър.

Освен богатия опит на г-жа Конти в операта, тя също е дирижирала много международни оркестри, включително Кралската филхармония, Оркестъра на музикалния фестивал в Тангълууд, Токийската филхармония, Унгарската национална филхармония, Щутгартската филхармония, Симфоничния оркестър „Артуро Тосканини” (Парма), Оркестъра на Арена ди Верона, Регионалния оркестър на Тоскана, Филхармонията на Торино, оркестъра на Театро Лирико - Каляри, Филармоничния оркестър на Щутгарт, Оркестър I Pomeriggi Musicali, Оркестъра на Софийската национална опера и Оркестъра на Варненската опера.

През 2009 г. г-жа Конти дирижира годишния концерт за Европейския парламент в Кралския придворен театър на двореца в Казерта.

През 2018 г. дирижира фестивалния оркестър на Международния музикален фестивал Sulzbach-Rosenberg.
(https://www.srimf.com/index )

Тя редовно дирижира в Япония и изнася лекции по музика в Италианския културен институт в Токио.

Николета Конти продължава да съчетава дирижирането с концертна кариера като пианистка. Акомпанирала е на Лучано Павароти, Фиоренца Косото, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Роберто Аланя и Анджела Георгиу.

Г-жа Конти е изтъкнат професор по четене на партитура, оркестрово дирижиране и оперен  репертоар в Консерваторията „Дж. Б. Мартини” – Болоня, а през 2016 г. е назначена за Membro per il Ministero del CDA (Съвет на директорите) в Консерваторията „Фрескобалди” – Ферара. Редовно е канена да дава майсторски класове по оперна интерпретация и през 2016г. съосновава Международната оперна академия в Болоня (BIOA) и Международния вокален конкурс в Болоня (BIVC), привличайки над 100 млади артисти от САЩ, Европа и Азия за две седмици интензивен летен курс.
(https://bolognaoperaacademy.com ).
 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
13.02.2024 г. 14:32
Посетено:
214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38525-maestra-nikoleta-konti-dirizhira-bohemi-v-stara-zagora