Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя "Трубадур" от Джузепе Верди

4 февруари 2024, 19 часа, Доходно здание - Русе

На февруари от 19 часа в Доходно здание взискателната русенска публика ще има възможност да съпреживее един оперен спектакъл на високо ниво, пресъздаден от талантливия творчески състав на Русенска опера - "Трубадур" от Джузепе Верди.

Това е една оперна творба, чиито основни сцени са наистина просто впечатляващи и акцентират върху всеки от главните герои в драмата.

С прочутия „Хор на циганите“ Верди остава в историята с една мелодия, която вече се е превърнала в позната дори и за тези, които никога не са гледали неговите опери.

Русенци са поканени да преживеят обаянието на една от най-обичаните опери на италианския композитор!

Тази драматична творба ще ги отведе в мистичната обстановка на мрачна Испания през XV век и ще им разкрие романтичната история за любовта между Леонора и трубадура Манрико. Любов преплетена с омраза, страст, героизъм и отмъстителност.

Диригент на спектакъла ще бъде взискателната маестра Вилиана Вълчева.

В ролята на граф ди Луна ще се превъплъти именития баритон Александър Крунев, а като Леонора на сцената ще му партнира световното сопрано Цветелина Василева. Като Азучена ще видим и чуем винаги чувствената Петя Цонева, а Манрико ще бъде представен от гласовития тенор Борис Луков. Ролята на Инес е поверена на Нели Петкова, Ферандо ще бъде Момчил Миланов, а Руиц - Иван Пенчев.

 Представена за пръв път в Театро Аполо в Рим на 19 януари 1853 г., „Трубадур“ предстои да изпълни прекрасната зала на Доходното здание със своята изключителна музика!

“Много обичам романтичните героини на Верди! Те са изключително богати, изпълнени с героика, драматизъм и най-вече с белкантова изразителност и органичност. Имам сантимент към Леонора в “Трубадур”, защото това беше роля, в която дебютирах в Сан Франциско - първото ми появяване на международна сцена! А след 10 години направих с нея и дебюта си в Метрополитън! Леонора в “Трубадур” изпъква като една от най-ярките героини от многото гениални женски персонажи на Верди. Тя предлага на всяка певица изобилие от възможности за интерпретация. Леонора може да бъде нежна, романтична, топла и чувствена, пресъздавана с нейната обреченост от началото до края на действието. Но тя може да бъде по-решителна, твърда и борбена, отдадена изцяло и на всяка цена да пази любовта си!

Аз винаги се стремя Леонора да бъде пълнокръвен образ, да бъде различна във всяка една ситуация на действието в операта. Така я чувствам и интерпретирам… Моята Леонора обича нежно, страстно и с женствена топлота, вдъхновява и успокоява своя любим трубадур Манрико.

Но същевременно е решителна и непримиримо борбена, до готовност на саможертва, за да устои и защити любовта си! Аз търся тези силни контрасти в образа и смятам, че именно такава Леонора ще докосне и спечели сърцата на публиката! Тя е изключителна героиня в драмата, изпъкваща с красиви арии, искрящ и динамичен дует с Ди Луна и разтърсващ финал с терцета в края на операта. Искрено вярвам, че с моите прекрасни колеги, които също изграждат много ярки роли в “Трубадур”, ще сътворим един незабравим спектакъл!” -  довери оперната прима Цветелина Василева, която ще видим в ролята на Леонора тази неделя в Доходното здание.

“ “Трубадур” е една опера, която блика от енергия! Предизвикателство и отговорност е да участвам в нея! Твърдя, че съм доайен в операта, вече 37 години на сцена, но и до ден днешен аз мисля тази роля! От ранното творчество на Верди тази негова творба е една от най-трудните във вокално отношение. В нашите среди казваме, че великият италианец е бащата на операта. Той е голям мелодик, народен композитор….

Имал съм удоволствието да изпълня повече от половината опери на Верди. Ролята на Граф ди Луна е мъжкарска! Роля на достойнството и честта! Това са едни дилеми, които стоят и пред мен самия, откривам се в повечето от характеристиките ѝ. Много пъти съм пял на русенска сцена тази роля, а още повече съм участвал и в оригиналния спектакъл на Асен  Шопов. Костюмът ми е прекрасен, шит специално за мен през миналия век!

Операта е отборно изкуство и вярвам, че заедно с колегите ми  тази неделя ще сътворим истински празник за русенската публика! Защото класиката винаги е модерна!” - думи на вълнение преди да видим блестящия баритон Александър Крунев в ролята на Граф ди Луна на 4 февруари, от 19 часа в Доходното здание .

“В тези студени дни имам удоволствието да поканя любимата ми русенска публика да стопли сърцата си с една от най-популярните опери на Верди - “Трубадур”, написана от автора ѝ само за 29 дни! В тази опера аз изпълнявам ролята на старата циганка Азучена, която за мен винаги е била много сложен образ за изпълнение, както сценично, така и музикално. Изисква се много добра вокална техника, а също така трябва да се внимава много със сценичната игра, за да не се стига до крайности и преиграване. По времето на Верди е било модерно в оперите да присъства полудяване на някой от персонажите, но той е искал да избегне това с образа на Азучена.

По протежение на композирането на операта умира майката на Верди и той е съкрушен, а малко по-късно своя земен път приключва и либретистът на творбата, който е приятел на Верди. Може би това е повлияло на автора и по тези причини операта му завършва с толкова много смърт…

Въпреки всичко тя е прекрасна, всяка една мелодия е божествена и неповторима! За първи път се докоснах до образа на Азучена през 2003 година, когато дебютирах в Стара Загора. Там подготвяхме операта "Трубадур" за турне в Испания и Португалия. След което съм я изпълнявала във Варна и Русе през 2010, 2012, 2013 година, а последното ми изпълнение беше през 2018-та с тенора Камен Чанев, светла му памет, съпругата му Таня Иванова и баритона Крум Гълъбов.

Образът на Азучена винаги докосва една много тънка струна в моята душа, тъй като и аз имам син, който живее далеч от мен и го виждам няколко пъти в годината. Предполагам, че това чувство е познато на много наши съграждани и сънародници за съжаление…

Тази тънка нишка, която свързва майчината душа с тази на нейното дете, този трепет на сърцето когато го посрещаш и болката когато го изпращаш, гледаш след него докато се скрие от погледа ти и се молиш Бог да бди над него!” Това ни довери солистката на Държавна опера - Русе Петя Цонева, която ще изпълни ролята на Азучена от операта “Трубадур” на Верди.

“Операта “Трубадур” на Верди за мен е един еталон за безмислието на отмъщението! Тя е изключително показателна и актуална в България, където отмъщението е силно популярно… Другият социален проблем засегнат в творбата е, че както една майка може да съсипе живота на сина си, никой друг не е в състояние да направи това. Азучена в стремежа си да отмъсти, убива собственото си дете и спомага за гибелта и на доведеното си. За мен “Трубадур” е един от първообразите на веризма в най-първичния му вид. Любов, завист и отмъщение до девето коляно! Всичко това придружено с прекрасната и безсмъртна музика на гения Джузепе Верди!

За мен е удоволствие да работя с този екип, с който я пресъздаваме по най-автентичния начин!” - това сподели тенорът Борис Луков, малко преди да го видим в ролята на Манрико от операта “Трубадур” на Джузепе Верди.

 

“ "Трубадур" е може би най-голямото пиршество за певци, създавано някога в историята на операта! Всяка от главните роли се е превърнала в акцент за съответния глас. Поразително е колко кратко Верди е запазил речитативите в тази опера за сметка на драматичните арии и ансамблите.

Едва ли в някоя друга опера на Верди, а и в цялата история на операта изобщо, толкова много запомнящи се и завладяващи музикални произведения са композирани толкова близо едно до друго. "Трубадур" е първата опера, която чух и гледах като дете, и първата опера, която дирижирах…

Изключително близо е до сърцето ми, свързвам я с много спомени от детството си, и със завършващия ми изпит, Бакалавърска степен в Люцерн. Трябваше да изпея и изсвиря една опера за изпита по корепетиране… и аз избрах “Трубадур”!

И отново тази опера дирижирах за първи път в Русе, театъра с който съм силно емоционално свързана, театъра, който ми даде всичко! Изключително съм щастлива, че след повече от 5 години ще дирижирам отново “Трубадур” именно в Русе, и с тези изключителни артисти, хор и оркестър.

На добър час на всички и да имаме препълнена зала!” - силно емоционално и докосващо сподели маестра Вилиана Вълчева за предстоящия спектакъл на операта “Трубадур” тази неделя в Доходното здание!

 

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

 

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
02.02.2024 г. 12:39
Посетено:
283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38475-darzhavna-opera-ruse-predstavya-trubadur-ot-dzhuzepe-verdi