Сцена / екран / ефир

Премиера на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци

На 1 и 3 февруари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера

Премиера на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци

◊ ПОКАНА

На 1 и 3 февруари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци.

Спектакълът е съвместна продукция на Драматичния театър „Гео Милев” и Държавна опера Стара Загора. Огромен творчески екип от двата театъра обединява усилията си, за да поднесе на публиката един атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл в хармония със съвременните тенденции и предизвикателства в изкуствата. Режисьор на постановката е младата Анастасия Събева, вписала в своя репертоар много успешни театрални и синкретични спектакли и награди за постижения, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков, преводът е на Драгомир Петров, а текстът на песните е на Августина-Калина Петкова.

В спектакъла участват актьорите на ДТ „Гео Милев” Иван Калошев, Елена Азалова, Ванина Йорданова, Георги Георгиев, Яна Божанин, Симона Тодорова, Борислав Веженов, Цветомир Черкезов, Борче Манев, Красимир Ненков, Димитър Митев, Тони Тончева, Яна Божанин.

Композиторът Асен Аврамов, който има в творческата си биография десетки камерни творби, както и композиции за множество знакови театрални спектакли, игрални и документални филми, образователни поредици и др. пише музиката специално за спектакъла на „Красива птичка с цвят зелен”. Музикалната картина е поверена на диригента Виктор Крумов и хормайстора Младен Станев, участват солистите Емилия Джурова, Борис Тасков и Иван Кабамитов, солистът на балета Ивайло Янев, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

„Красива птичка с цвят зелен“ на венецианския класически драматург Карло Гоци е една от емблематичните за жанра комедия "дел арте" пиеси, както и една от най-красивите по сюжет любовни истории. Текстът е изключително подходящ да бъде разгледан и интерпретиран в оперно-театралния сценичен език. По тези причини художественото намерение към тази пиеса позволява дълбоки, но и различни в жанрово естество интерпретации, върху темите за любовта, приятелството и саможертвата, без това да нарушава нейната цялост, смисъл и философски аспекти. Артисти от драматичната, оперната и балетната сцена, които представят цялото действие, сменяйки театрални похвати и изразни средства, предполага голям творчески ресурс и разкрепостяване на въображението извън рамките единствено на драматичния театър.

Чрез класическите средства на комедия "дел арте" – театър на маските, сенки и смесване на вокално-инструменталните жанрове, се цели постигането на интензивен, иновативен и модерен спектакъл, като се използват съвременни танцови техники и музикални средства. Музиката и пластиката са основно изразно средство за постигане на въздействие, хумор и неочакваност в театралното поле.

Визуалният образ представя едно италианско градче, с неговите колоритни обитатели, в което да се развива цялото сценично действие. Пиесата е разделена от автора на два свята – фантазен и реален, те обаче често комуникират и действат едновременно. Персонажите, които са свързани с приказния свят, са поверени на оперни певци и балетни артисти от трупата на Държавна опера-Стара Загора. По този начин колаборацията между артистите от различните сценични изкуства обогатява и развива както техните умения, така и сценичния език и културните пластове в живота на града. Подобно сътрудничество е възможно в много малко държавни театри, докато присъствието в Стара Загора едновременно на Драматичен театър и Опера, дава тази изключителна възможност. На ръба между сатиричната комедия и магическия реализъм спектакълът разчита изключително на музикалната и визуална среда в изграждането на метафизика и сюрреалност. Една от основните опорни точки е участието на оркестър и хор и факта, че музиката е основно действащо лице. Чрез тези ярки средства се редуват с жанрови комедийни сцени, с мащабни метафизични картини – представящи приказни реки, гори и мраморни статуи – по пиесата на Гоци.

Комбинирането на различни театрални практики в жанра на класическата комедия "дел арте", със съвременния театър и звучене, ще бъде неочакван и предизвикателен ход за бъдещите зрители.” – споделя режисьорката Анастасия Събева.
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
31.01.2024 г. 13:28
Етикети:
Асен АврамовДържавна опера Стара ЗагораАнастасия Събева
„Красива птичка с цвят зелен”
Оперно-театрална приказка
Карло Гоци
Драматичен театър „Гео Милев”
Посетено:
247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38463-premiera-na-operno-teatralnata-prikazka-krasiva-ptichka-s-tsvyat-zelen-po-karlo-gotsi