Сцена / екран / ефир

Йоана Буковска-Давидова заплита политически интриги в Драматичния театър в Търговище

Текстът на Жан-Пиер Мартинез се поставя за първи път в България

Във вторник, 30 януари, на голямата сцена на  Драматичния театър в Търговище  ще се състои премиерата на френската политическа сатира „Капан за тъпаци“ от Жан–Пиер Мартинез.

Пиесата проследява неочакваните предизборни машинации на една губеща в социологическите проучвания за президент партия, която решава да бъде представлявана от шофьора на първия секретар на партията и по този начин предстоящото крушение да падне на негов гръб. Оказва се обаче че нито „изкупителната жертва“, нито избирателите са толкова предвидими.

Режисурата и преводът са на Владимир Петков. Настоящето заглавие той избира като своеобразен диптих към последната си постановка „Под масата“, комедия за корупцията по висшите етажи на властта от същия автор.

Останалата част от постановъчния екип са сценографът Петър Митев и композиторът Михаил Шишков – син.

В ролята на политически играчи влизат гост-актрисата Йоана Буковска-Давидова и водещите актьори от трупата на Държавен драматичен театър – Търговище Любомир Фърков, Божидар Попчев, Димитър Мартинов, Грета Неделчева и Любомира Стефанова.

Пиесата се поставя за първи път на българска сцена, продължавайки ангажимента на настоящето ръководство на институцията към представянето на нова българска и чуждестранна драматургия.

 

Автор:
ДТ – Търговище
Публикация:
29.01.2024 г. 15:02
Посетено:
244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38452-yoana-bukovska-davidova-zaplita-politicheski-intrigi-v-dramatichniya-teatar-v-targovishte