Сцена / екран / ефир

София филм фест представя ретроспективи на съвременни режисьори

Ще гледаме филмите на Радивое Андрич, Маргарете фон Трота, Джесика Удуърт и Петeр Бросенс

София филм фест представя ретроспективи на съвременни режисьори
Кадър от „Светкавици отново“ на Радивое Андрич

Предстоящото 28. издание на София филм фест през март 2024 г. вече представя любопитните акценти в програмата си. Със специално внимание ще са съвременни режисьори като Радивое Андрич, Маргарете фон Трота, както и тандемът Джесика Удуърт и Петeр Бросенс.

Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София Филм Фест. Той е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. От екрана на София Филм Фест са ни познати филмите му „Три палми за двама пънкари и едно маце“ (1998), „Светкавици“ (2002), „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ (2004), „Как се научих да летя“ (2022). На София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива.

Андрич ще представи и най-новия си филм „Светкавици отново“. Той е своеобразно продължение на втората му кинотворба „Светкавици“ (2001) - младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата критика го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“. 22 години по-късно, „Светкавици отново“ ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни. Освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

София филм фест ще представи специална ретроспектива и на филмите на творческия тандем Джесика Удуърт и Петeр Бросенс - от “Хадак” до “Лука”. Отличеният със „Златен лъв на бъдещето“ във Венеция „Хадак“ (2006) е филм за епичната история на Баги – 17-годишен пастир в мразовитите степи на Монголия, чиято съдба е да стане шаман. Вторият филм на Бросенс и Удуърт „Алтиплано“ (2009) е представен в Седмицата на критиката в Кан. Сниман на три континента и на пет езика, той разказва историите на две жени в траур, чиито съдби се преплитат. В „Петият сезон“ (2012) мистериозно бедствие поразява село дълбоко в Ардените - пролетта отказва да дойде.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Белгийският крал“ е в програмата „Хоризонти“ на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Ролята на краля е поверена на белгийския актьор Петер Ван ден Бегин, а Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на краля. Във филма участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други. Пътешествието е заснето почти изцяло в България, копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов).

„Босият император“ (2019) е драматична комедия за премеждията на познатия крал на Белгия (Петер Ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска.

Вдъхновението за „Лука“ (2023) идва от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В нея отряд мъже напразно очакват атаките на тайнствен враг. Този филм блести с присъствието на легендарната Джералдин Чаплин, а главната роля е поверена на младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале. Български копродуцент на филма отново е Арт Фест.

Световноизвестната германска режисьорка Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. С основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.  През 1981 г. филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със „Златен лъв“ във Венеция.

На София филм фест Маргарете фон Трота ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.01.2024 г. 16:44
Етикети:
Джесика УдуъртСофия филм фест
Петeр Бросенс
Маргарете фон Трота
Радивое Андрич
съвременни режисьори
ретроспективи
Посетено:
421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38433-sofiya-film-fest-predstavya-retrospektivi-na-savremenni-rezhisyori