Сцена / екран / ефир

Филмови прожекции по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

16-18 януари 2024, Полски институт в София

Филмови прожекции по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

◊ ПОКАНА

Филмови прожекции

По случай международния ден в памет на жертвите на Холокоста (27 януари)

 

Кога: 16-18 януари 2024

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Посолството на Република Полша в България и Организацията на евреите в България „Шалом“

 

27 януари – Международният ден в памет на жертвите на холокоста  е обявен от Общото събрание на ООН за ден, в който се почита паметта  на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира този период  да бъде за всички хора предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Основните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на холокоста се провеждат на територията на Мемориала Аушвиц-Биркенау. На този ден се отбелязва и годишнината от освобождаването на германския концлагер и лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау. Той е един от многобройните германски концлагери, създадени по време на Втората световна война на окупираните полски земи, и в същото време най-разпознаваемия символ и място на геноцид. Държавният музей Аушвиц-Биркенау е създаден по инициатива на бившите лагеристи и работи без прекъсване от 1947 г.

 

16.01., вторник, 18:00 ч. 

„Да закриеш, унищожиш и засееш с трева... Варшавското гето в спомените на Станислав Сошински“ – реж. Матеуш Колдун

(12’29, английски и български субтитри)

Филмът е подготвен от Документалния отдел на Музея на Втората световна война в Гданск в сътрудничество с архива на Института за национална памет във Варшава по случай 80-годишнината от разрушаването на Варшавското гето. Филмът е разказ на Станислав Сошински, свидетел на възникването на гетото и неговото разрушаване, съпроводен с архивни кадри. 

Без право на живот“ – реж. Валдемар Ковалски 

(45’, английски и български субтитри) 

Документалният филм "Без право на живот" възстановява паметта на приблизително 7000 евреи, които на 19 октомври 1942 г. са изпратени от гетото в Тарлов към мястото за изтребление в Треблинка. Кадрите показват полско-еврейската общност в Тарлов преди войната, а по-късно и как работи създаденото тук гето. Филмът показва механизмите на ликвидиране на гетото и изтребването на евреите в КЛ Треблинка II. Той представя общността на жертвите и посочва  извършителите на престъплението. Събитията са припомнени както чрез разкази на свидетели, така и чрез уникални снимки и архивни документи.   Филмът е създаден във връзка с 80-годишнината от операция "Райнхард", при която са унищожени около 2 000 000 евреи.

Филмите „Да закриеш, унищожиш и засееш с трева… Варшавското гето в спомените на Станислав Сошински“ и „Без право на живот“ се излъчват с любезното съдействие на Музея на Втората световна война в Гданск.

 

17.01., сряда, 18:30 ч.

80 години от въстанието във Варшавското гетото – представяне на бр. 40/2023 на Литературен вестник, посветен на културния живот в гетото и бр. 24/2023 (Юзеф Чехович – „инициал в светкавица“)

Прожекция на филма

"По-лин. Трохи от паметта" – реж. Йоланта Дилевска

(82’, английски и български субтитри)

 

"По-лин. Трохи от паметта" на Йоланта Дилевска е необикновен филм. Съставен е от дузина любителски филми, заснети от американски евреи, които посещават свои роднини в Полша преди 1939 г. Филмът представя ежедневието на евреите по онова време, но не спира дотук - авторката посещава същите места, за да ги сравни с кадрите отпреди 70 години.

"По-лин" на иврит означава Полша. Етимологичното значение на думата - "тук ще живеем" - изглежда пророческо; евреите се заселват в полските земи още от XIII в., а преди 1939 г. броят им се оценява на 3,5 милиона - това е най-голямата концентрация на евреи в Европа, но след войната и нацистката окупация остават едва шепа хора.

 

18.01., четвъртък, 18:30 ч.

"Филип" – реж. Михал Квечински

(119’, с български субтитри)

Участват: Ерик Клум, Виктор Мейтеле, Каролайн Хартиг и др.

Награди: 2022 - „Сребърни лъвове“ от 47.Фестивал на полското игрално кино в Гдиня, награда за операторско майсторство и грим; победител в МФФ „Миколайчук опън“ Украйна 2023.

Кинодрамата "Филип" е първата екранизация на прозата на полския писател Леополд Тирманд от 50 години насам.

Действието се развива през 1943 г. Успял да избяга от варшавското гето, полският евреин Филип е съвсем сам в сърцето на нацистка Германия и е принуден да крие произхода си, за да се спаси от смъртта. Започва работа като сервитьор в ресторанта на ексклузивен хотел, където се наслаждава на всички прелести на живота, заобиколен от лукс, красиви жени и гости от цяла Европа. Преструвайки се на французин, той отмъщава на нацистите по свой уникален начин, но когато най-близките му хора стават жертва на войната, сложно изграденият свят, който го заобикаля, се разпада като къща от карти.

 

Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
15.01.2024 г. 15:17
Посетено:
221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38394-filmovi-prozhektsii-po-sluchay-mezhdunarodniya-den-v-pamet-na-zhertvite-na-holokosta