Сцена / екран / ефир

Държавна опера - Русе представя втория премиерен спектакъл на “Прилепът" от Йохан Щраус – син

На 13 януари, събота, от 19:00 ч. на сцената на Доходното здание

◊ ПОКАНА

Премиерен спектакъл на оперетата "Прилепът" на Държавна опера - Русе на 13 януари, събота, от 19:00 ч. в Доходното здание

В ролята на Габриел фон Айзенщайн във второто представяне на оперетния шедьовър на Щраус ще се превъплъти тенорът Иван Пенчев.

Като Розалинда, неговата съпруга ще видим и чуем Теодора Чукурска.

Адела, прислужницата на Розалинда, ще бъде Нели Петкова.

В ролята на Алфред, студента по музика, ще се превъплъти Петър Костов, а като Доктор Фалке ще дебютира Теодор Петков.

Княз Орловски в този спектакъл ще бъде Александър Баранов, а любимият български актьор Тончо Токмакчиев отново ще ни разсмива като затворническия надзирател Фрош!

От шестнадесетте оперети, написани от Щраус, „Прилепът“ несъмнено може да се нарече най-добрата, върхът в творчеството на Йохан Щраус. Заплетеният сюжет на оперетата е изграден по законите на истинската театрална игра, невинната измама и забавните шеги. Още първите звуци на „Прилепът“ („Die Fledermaus“) – три експлозивни акорда, изскачащи като тапи от шампанско, въвличат слушателите в неустоима празнична вихрушка. Красивата музика, искряща от радост, остроумният текст и сюжет, състоящ се от поредица от забавни ситуации, съдържат, за радост на привържениците на брачната вярност, незаменима закачлива морална поука, изказана с присъщия за оперетния жанр хумор.

Оперетата “Прилепът” е сътворена по комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Le Reveillon” („Новогодишната нощ“).

Оригиналното либрето е на Карл Хафнер и Рихард Жене, а преработената версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин.

Превод - Павел Спасов, режисьорска редакция и постановка - Александър Мутафчийски.

Годината на написване на оперетата е 1874-та. Първата постановка е била на 5 април 1874 г. в Театър „Ан дер Вин“, Виена. Първа постановка в България е 1919 г. в „Свободен театър“. Първа постановка в Държавна опера – Русе е на 26.12.1965 г.. Режисьор е Коста Наумов, диригент – Илия Темков, сценограф – Жак Авдала, хореограф – Павел Стоицев, а хормайстор е Атанас Димитров.

Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера - Русе.

“За мен е чест, че ще участвам във второто представяне на премиерния спектакъл на оперетата “Прилепът”. Дебютирам в дългоочаквана роля и ще я направя с голямо удоволствие. Много се радвам, че работя именно с професионалист, какъвто е режисьорът Александър Мутафчийски. Също така важно за мен е, че съставът на този спектакъл е съставен от млади хора и се забавляваме всички заедно докато работим. Досега не съм пял голяма роля в оперета. Доктор Фалке всъщност е ключов персонаж, който е двигателят на цялото действие. За мен е трудно да представя тази роля на сцената като характер, защото аз не съм такъв човек в живота, освен, че обичам като него да се веселя и да пия шампанско. Все пак ще дам всичко от себе си, за да видите и чуете един неповторим доктор Фалке.” - сподели по време на репетициите солистът на Русенската опера Теодор Петков, който ще дебютира като доктор Фалке на сцената на Доходното здание.

“В кариерата ми на оперен певец  оперетата “Прилепът” е емблематична за мен. Тя ми е донесла толкова положителни емоции, удовлетворение и аплаузи, още повече, че съм играл и трите централни роли в нея - тази на Габриел Фон Айзенщайн, на Алфред, а на последната премиера се превъплътих в изключително екстравагантния и пъстър образ на княз Орловски. Общо взето може да се каже, че съм един късметлия, защото много малко млади оперни певци могат да се похвалят с такъв шанс, който за пореден път ми дава любимата Русенска опера. Винаги щом играя в оперета, аз се чувствам спокоен, уверен, щастлив и в свои води. Оперетата е по-малката, но по-капризна сестра на операта. За нея се изисква пластика и добра фигура, защото е изключително важно да изглеждаме добре на сцената. Разбира се важни са и вокалните умения, както са необходими и много, много високи актьорски дадености. Не ми е много лесно, тъй като в рамките на една седмица ще трябва да премина от роля в роля и то в премиерен спектакъл, но аз обичам предизвикателствата. Изпитвам удоволствие да е динамично, да се раздавам, а още повече да се работи с такъв прекрасен режисьор като Александър Мутафчийски е истинска радост и всичко минава с лекота. Ролята на Айзенщайн си остана моя фаворит, защото смятам, че тя е най-голямата хапка в оперетата и неслучайно по либрето е на първо място. Изключително трудна роля, с дълбочина и много нюанси. Този път ще се опитам да надградя колкото може повече образа, който играх дълго в предишната постановка на г-жа Аделаида Якимова и се радвам, че отново ще си партнирам с прекрасната Теодора Чукурска, която беше моята Розалинда и на премиерния спектакъл преди шест години. Целият състав е наистина невероятен и подбран прецизно, и за мен буквално е един истински празник да бъда с колегите си на сцената. Пожелавам на себе си само едно, както и на всички участващи в представлението - да се забавляваме, защото “Шампанското е Божи дар, радост носи тоз нектар и затуй наш е цар! “ Очаквам ви на спектакъла на оперетата “”Прилепът”!” – покана за второто представяне на оперетата “Прилепът” от солиста на Държавна опера – Русе Иван Пенчев.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
10.01.2024 г. 19:12
Посетено:
242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38374-darzhavna-opera-ruse-predstavya-vtoriya-premieren-spektakal-na-prilepat-ot-yohan-shtraus-sin