Сцена / екран / ефир

Гьоте-институт България открива новата си културна програма за 2024 г. с театрална премиера в "Топлоцентрала" на 12 януари от 19:30 ч.

Пиесата на Томас Кьок „И всички животни крещят“ е поставена от режисьора Марий Росен

Гьоте-институт България открива новата си културна програма за 2024 г. с театрална премиера в "Топлоцентрала" на 12 януари от 19:30 ч.

◊ ПОКАНА

Реквием-манифест на изчезването в пиесата „И всички животни крещят“
Гьоте-институт България открива новата си културна програма за 2024 г. с театрална премиера в Топлоцентрала. Пиесата на Томас Кьок „И всички животни крещят“, режисирана от Марий Росен, ни разкрива апокалиптична церемония, която възвръща гласа на изчезналите животински видове.

„И всички животни крещят“

Театрално представление

Премиера: 12 януари, петък, от 19:30 ч.

Голямата зала на РЦСИ "Топлоцентрала", ул. "Емил Берсински" 5, София, 1408

С първото си събитие от културната програма за 2024-та година Гьоте-институт България отправя покана за премиерата на театралното представление „И всички животни крещят“. Режисьор на спектакъла е Марий Росен, а автор на пиесата е младият австрийски драматург Томас Кьок, който ще бъде и специален гост на премиерата в София.

Заповядайте на 12 януари от 19:30 часа, в голямата зала на Топлоцентрала.

Авторът определя своята пиеса „И всички животни крещят“ като „реквием-манифест на изчезването“. В нея той възвръща гласа на изчезналите животински видове, за да изпеят своята лебедова песен и арията на един възможен свят без хората.

В интерпретацията на Марий Росен, която режисьорът описва като „апокалиптична церемония“, участват актьорите „церемониалмайстори“ Анна Вълчанова, Деница Даринова и Александър Митрев, както и студенти от БП “Театър” на Нов български университет. Автор на музикалната среда е Александър Евтимов – Шаманчето, визуалната среда е на “Съпромат”, хореографията от Яница Атанасова, а преводач на текста е Гергана Димитрова.

Марий Росен (1977) е български режисьор и актьор.  През 1994 г. завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2000 г. театрална режисура в НАТФИЗ в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова. От 2021 г. преподава в департамент „Театър“ на Нов Български Университет. През годините поставя множество спектакли, които са отличени с най-значимите театрални награди в страната, включително за режисура. Сред последните му представления са „Дишай“ в ТР „Сфумато“ по пиеса на известния британски драматург Дънкан Макмилан, моноспектакъла „Бартълби“ с актьора Александър Митрев по разказа на Хърман Мелвил в Топлоцентрала и „Хаос“ от финландския драматург Мика Миляхо в Театър 199.

Томас Кьок (1986) е завършил философия във Виенския университет и Свободния университет в Берлин, както и творческо писане за сцена и теория на киното в Берлинския университет по изкуствата.  Автор е на театрални пиеси, които са преведени на повече от петнадесет езика и се играят в целия немскоезичен свят – Бургтеатър, Фолкстеатър и Шаушпилхаус във Виена, Националния театър в Манхайм, театър „Рампе“ в Щутгарт,„Талия театър“ в Хамбург и др. Носител на множество награди, сред които Osnabrücker Dramatikerpreis, Else-Lasker-Schüler-Stückepreis, Kleist-Förderpreis, както и Наградата за драматургия на Австрийската театрална асоциация.

И всички животни крещят: И това заглавие вече не може да спаси света 

(monkey gone to heaven)

реквием-манифест на изчезването

 от Томас Кьок

Превод от немски - Гергана Ю. Димитрова
Режисьор - Марий Росен
Визуална среда - Творчески колектив „Съпромат”
Асистент визуална среда - Сюзан Димитрова
Музика и звукова среда - Александър Евтимов - Шаманчето
Хореография - Яница Атанасова
Асистент-хореограф - Ксения Бакалова
Плакат - Радослава Боор

Участват актьорите:

Ана Вълчанова
Александър Митрев
Деница Даринова

И студентите от БП „Театър” на НБУ:

Даниела Кичилиева
Десислава Йорданова
Доброслав Белицкий
Екатерина Енева
Екатерина Кондов
Ида Дамянова
Йоана Попова
Стефани Сталева
Христиана Спасова

Спектакълът е продуциран от Гьоте-институт България и се реализира с подкрепата на Нов български университет, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”.

Билети за премиерата ще можете да откриете на сайта на Топлоцентрала. Освен на 12 януари представлението предстои да се играе и на следните дати: 12 март, 9 април, 8 май, 1 юни 2024 г. Очакваме ви! 

....................

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността, 00359 886 32 88 85,  kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
04.01.2024 г. 13:56
Посетено:
327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38335-gyote-institut-balgariya-otkriva-novata-si-kulturna-programa-za-2024-g-s-teatralna-premiera-v-toplotsentrala-na-12-yanuari-ot-19-30-ch