Сцена / екран / ефир

Държавна опера - Русе представя премиерата на „Прилепът“ - оперета в три действия от Йохан Щраус – син!

29 декември 2023, 19 часа, Голяма зала на Доходно здание - Русе

Държавна опера - Русе представя премиерата на „Прилепът“ - оперета в три действия от Йохан Щраус – син!

◊ ПОКАНА

На 29 декември от 19 часа в Доходно здание, Държавна опера - Русе ще представи премиерата на „Прилепът“ - оперета в три действия от Йохан Щраус – син!

От шестнадесетте оперети, написани от Щраус, „Прилепът“ несъмнено може да се нарече най-добрата, върхът в творчеството на Йохан Щраус. Заплетеният сюжет на оперетата е изграден по законите на истинската театрална игра, невинната измама и забавните шеги. Още първите звуци на „Прилепът“ („Die Fledermaus“) – три експлозивни акорда, изскачащи като тапи от шампанско, въвличат слушателите в неустоима празнична вихрушка.

Красивата музика, искряща от радост, остроумният текст и сюжет, състоящ се от поредица от забавни ситуации, съдържат, за радост на привържениците на брачната вярност, незаменима закачлива морална поука, изказана с присъщия за оперетния жанр хумор.

Оперетата “Прилепът” е сътворена по  комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Le Reveillon” („Новогодишната нощ“).

Оригиналното либрето е на  Карл Хафнер и Рихард Жене, а преработената версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин.

Преводът е на Павел Спасов, а режисьорската редакция на Александър Мутафчийски.

Годината на написване на оперетата е 1874-та. Първата постановка е била на 5 април 1874 г. в Театър „Ан дер Виин“, Виена. Първа постановка в България е 1919 г. в  „Свободен театър“.

Първа постановка в Държавна опера – Русе е на 26.12.1965 г. Режисьор е Коста Наумов, диригент – Илия Темков, сценограф – Жак Авдала, хореограф – Павел Стоицев, а хормайстор е Атанас Димитров.

Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера - Русе.

“Един от най-прекрасните подаръци, които трупата на Държавна опера Русе ще поднесе на своите почитатели и приятели в навечерието на настъпването на Новата Година, е премиерният спектакъл на оперетата „Прилепът“, която ще бъде представена на 29 декември в голямата зала на Доходното здание!

Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера Русе и съм изключително горд и щастлив, че ръководството на Русенския оперен театър ми оказа честта и доверието, именно аз да съм неин режисьор! Създадена от знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син в ритъма на виенските бални танци, тази оперета притежава удивителната способност да те зареди с веселие и жизнерадост още с първите акорди от увертюрата, които прозвучават като гръм на тапи от бутилки шампанско и те въвличат в шеметния сюжет на творбата!

„Прилепът“ – това е класически пример за танцувална оперета, възпяваща ярките емоции, любовните страсти и семейните перипетии, разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката, чардаша и кадрила. Тази музикална творба винаги се е радвала на успеха и симпатията от страна на почитателите на оперетния жанр. Сюжетът на „Прилепът“ е актуален винаги с темите, които ни поднася - вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието! Пикантната ситуация, в която попадат главните герои, разкрива пред зрителите цяла палитра от емоции…

Мелодраматичният и комедиен стил на оперетата, майсторски съчетан с ирония и тънък хумор, винаги с лекота са се възприемали от публиката, а красивата музика на Щраус ще ни създаде  усещане за празничност и щастие.

Репетициите за премиерата вече започнаха и мога да кажа, че русенци ще преживеят най-вълнуващите мигове с невероятния спектакъл, който им подготвяме!

На добър час!”

Това сподели режисьорът Александър Мутафчийски за предстоящата премиера на оперетата “Прилепът”, която ще украси финала на декемврийския афиш на Русенската опера!

На голямата сцена на Доходното здание от 19 часа ще се завихрят ярки емоции, любовни страсти, семейни перипетии и всичко това полято с много шампанско и тънък хумор!

“Ролята на Айзенщайн в оперетата “Прилепът” за мен е едно много приятно предизвикателство, защото аз съм по-скоро класически оперен певец, отколкото оперетен, и на пръсти се броят оперетните ми роли - Едвин в “Царицата на Чардаша” и Камий дьо Росийон във “Веселата вдовица“!

Образът на Айзенщайн е един многопластов образ и всъщност не е толкова повърхностен, колкото изглежда на пръв поглед… Новобогаташ и бохем, облагодетелстван от политическата конюнктура в Австро-Унгария по онова време, той обича празненствата и веселието, както и забежките с красиви жени! С други думи - граби с пълни шепи от живота…

Това е един ярък образ, леко ироничен, който осмива света, но често и себе си! Може да прозвучи скандално, но няма да крия, че аз самия откривам общи черти между мен и Айзенщайн!

Въпреки това не бих казал, че има нещо негативно в образа на моя герой, защото оперетата като жанр носи много живот и само радост! А Айзенщайн е като всеки друг новобогаташ и всъщност днес нищо не се е променило!”

Думи на тенора Борис Луков, който ще дебютира като Айзенщайн в премиерата на оперетата “Прилепът” от Йохан Щраус!

“Участвал съм в същата оперета преди време като гост на княз Орловски на неговия бал. Сега обаче ще бъда в ролята на затворническия надзирател Фрош, която навсякъде по света се изпълнява от известен комедиен актьор! Винаги ми е било приятно да съм част от оперетни спектакли! Операта и оперетата всъщност са любимото ми сценично изкуство…

Още като студент във ВИТИЗ моята  преподавателка Милка Драгнева ме попита кой ми е поставял гласа и ми каза, че е трябвало да кандидатствам в Консерваторията. Имах идея за магистратура по пеене по-късно, но така и не я осъществих. Еделина Кънева и Бойко Цветанов са ми помагали като вокални педагози за моите гостувания в други оперни театри в България.

А Русе е град, в който имам много приятели и добри спомени свързани с тях. Обичам Русенската опера и съм гледал нейни спектакли…

Признавам, че очаквам с нетърпение срещата си с русенската публика!

До скоро!”

Думи на любимия български актьор Тончо Токмакчиев, който ще бъде специален гост в премиерата на оперетата “Прилепът”!

 

“Прилепът”

Оперета в три действия от Йохан Щраус – син

Режисьор – Александър Мутафчийски
Диригент – Димитър Косев
Диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани
Сценография – Евгения Раева
Костюми – Яна Дворецка
Хореография – Весела Василева

Със специалното участие на Тончо Токмакчиев!

Участват: Солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе

.........

Билети на каса Опера, Grabo.bg, Theatre.Art.bg и наwww.ruseopera.c om

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
22.12.2023 г. 17:39
Посетено:
402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38305-darzhavna-opera-ruse-predstavya-premierata-na-prilepat-opereta-v-tri-deystviya-ot-yohan-shtraus-sin