Сцена / екран / ефир

Sofia MENAR през 2024 г. с акцент комедии от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка

Кинофестивалът по традиция е през януари

Sofia MENAR през 2024 г. с акцент комедии от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка

16-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR предстои през 2024 г., по традиция през януари. От 12 до 28 януари фестивалът ще има прожекции в салоните на „Дома на киното”, „Културен център G8”, „Евро синема”, кино „Влайкова” в София, както и онлайн на Neterra TV+. Очакват ни над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми.

Sofia MENAR ще бъде открит на 12 януари в Дома на киното с казахстанската комедия „Див лук”, отличена на МФФ Венеция.

Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от региона на MENAR. Сред заглавията са „Любов x 3” на Фараз Шариат с две награди от „Берлинале”, „Любов, дойче марки и смърт” на Джем Кая отново отличен на „Берлинале”, „Камъкът си тежи на мястото” на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ Мюнхен и „Орай” на Мехмет Бююкаталай с награди от „Берлинале” и МФФ Монс. „Дойче MENAR” е съвместна инициатива на фестивала с „Гьоте институт – София”.

Сред акцентите на фестивала е комедията от Йордания „Дъщерите на Абдулрахман”. Филмът е носител на наградите на публиката от фестивалите в Сан Диего и Кайро, както и на наградата на журито от фестивала в Бейрут.

Тази година програмата е изпълнена с комедии от целия МENAR регион: Всички пътища водят към Рим" от Ливан, "Сбогом, Шмит" от Азербайджан,  "Село без деца" от Иран, „Абу Садам” от Египет...

Своята премиера ще има и най-гледаният филм в Мароко за изминалата година „Лято в Буджад”, с награда за сценарий от фестивала на арабското кино в Ротердам.

 

◊ ФЕСТИВАЛЪТ ОНЛАЙН В NETERRA TV+

Голяма част от фестивалните филми ще бъдат достъпни за зрителите в цялата страна благодарение на сътрудничеството на Sofia MENAR с Neterra TV+. Предварителната продажба на онлайн билети в Neterra TV+ започна на 15 декември, като всеки закупил пълния пакет филми по време на предварителната продажба ще получи бонус от 5 онлайн билета.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на https://menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на https://neterra.tv/festival/sofia-menar .

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.12.2023 г. 10:58
Етикети:
комедиибилетионлайнSofia MENARакцентикино от Близкия изтокфестивал
„Дъщерите на Абдулрахман”
Neterra TV+
немски копродукции
Централна Азия и Северна Африка
Посетено:
326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38283-sofia-menar-prez-2024-g-s-aktsent-komedii-ot-blizkiya-iztok-tsentralna-aziya-i-severna-afrika