Сцена / екран / ефир

Интерактивното представление „Цената на човека“ на Emergency Theater със специална премиера в рамките на изложбата „Публика" на Яна Лозева

До края на декември могат да се гледат и останалите две части от трилогията на Emergency Theater „Final countdown – човешкото по време на имплозия“ – представленията „Сцени на разсъмване“ и „Празна е стаята на удоволствието“

Само на 08, 09 и 10 декември от 20:00 часа в Галерия Топлоцентрала – Куб ще се състои една много различна и специална премиера: представлението „Цената на човека“, финалната част от сценичния триптих на Emergency Theater „Final countdown – човешкото по време на имплозия“, който творческият колектив разгръща вече над две години, ще бъде представено в пространството на изложбата „Публика“ на Яна Лозева.

„Цената на човека” от Цвета Софрониева и под режисурата на Юлияна Сайска е интерактивно представление, очертаващо бъдещето в множествено число. „Антропо(с)цена“ е ключовата дума в едноименната книга на Софрониева, която е в основата на този сценичен разказ, търсещ естетиката на нашето време в пресечното пространство на поезията и познанието, на самотата и принадлежността, на любопитството към света и наратива за човека. Сцената днес не е театърът, а сме самите ние в ограниченото пространство на планетата. Затова въпросът „каква е цената, която плащаме?“ се явява ключов за представлението.

„Днес образът измества реалността, а безразличието нараства успоредно с жаждата за представление и за само-инсцениране, за показност на всичко до степен на неутрализация на смисъла. Антропо-с-цената и антропо-цената са в центъра на това представление в тяхната органична, стръвна и същевременно нежна връзка.

Какво се случва с човека, докато той си играе на център на Вселената, произвежда изкуствени мозъци и се надява на Марс за оживяването си? Все едно дали на Марс, планетата, или на Марс, бога на войната. Като изходна точка и същевременно последно представление на триптих, „Цената на човека“ извежда необходимостта от нови животоспасяващи правила в името на оцеляването както на отделния индивид, така и на човешкия род. От Не умирай, моля те! през Почитай детето си! поетичната траектория на триптиха води сцената до: Твори! Добро, взаимност, бъдеще.“ – споделя още Софрониева.

В представлението участват Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева и Велислав Павлов, а сценографията и светлинната среда са дело на Ралица Тонева. И в трите премиерни вечери след представлението екипът кани публиката на разговор. Специално участие в срещите ще вземе и самата Цвета Софрониева.

В следващите две вечери в Топлоцентрала могат да се гледат и останалите две части от трилогията „Final countdown – човешкото по време на имплозия“. На 11 декември Emergency Theater представя своето „представление-обръщение към духа на времето“ „Сцени на разсъмване“, което отново драматургично стъпва върху текстове и писма на Цвета Софрониева. Разположен в тънката ивица между съня, спомена и кризата на предстоящия ден, когато се случва проясняването и истината изплува като момент на разсъмване, спектакълът е нежна оратория за човешката безпомощност, за страха от загубата на човека до нас, за копнежите и илюзиите, за силата и утехата на пробуждането.

На 12 и 28 декември творческото изследване върху аспектите на празнотата, които често се стоварват като „гилотина“ върху желаното удоволствие, продължава с „Празна е стаята на удоволствието“, но този път в един много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на човешката природа. С него екипът на Emergency Theater заговаря публично  за неизреченото, за да започне да мисли и променя непоносимото. Представлението е изградено по документални фрагменти и авторски текстове на екипа.

За повече информация и новини за предстоящото от Emergency Theater, може да последвате страницата на екипа във Фейсбук.

Програма до края на месеца:

· 08.12.2023  – „Цената на човека“ и премиерна среща с режисьорката и актьорския екип
· 09.12.2023  –  „Цената на човека“  и дискусията с авторката драматург
· 10.12.2023  – „Цената на човека“  и разговор за сценографията и финисаж на изложбата
· 11.12.2023 – „Сцени на разсъмване
· 12.12.2023 – „Празна е стаята на удоволствието
· 28.12.2023 - „Празна е стаята на удоволствието

„ЦЕНАТА НА ЧОВЕКА“
от Цвета Софрониева
Драматург: Цвета Софрониева
Концепция: Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Цвета Софрониева
Ръководител на проекта: Велислав Павлов
Режисьор: Юлиана Сайска
Музика: Елица Алексиева
Сценография и светлинна среда: Ралица Тонева

Участват: Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева и Велислав Павлов

Предстоящи представления: 08, 09 и 10 декември

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

„СЦЕНИ НА РАЗСЪМВАНЕ“
Жанрово определение: Постдраматичен театър
Режисьор: Юлиана Сайска
Драматург: Цвета Софрониева
Интерпретирано и представено от: Елена Димитрова, Яна Мороз, Юлиана Сайска, Елица Алексиева, Велислав Павлов
Костюми, сценичен и светлинен дизайн: Ралица Тонева
Музика: Елица Алексиева
Художествено осветление и мултимедия: Анна Янакиева

Предстоящи представления: 11 декември

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

„ПРАЗНА Е СТАЯТА НА УДОВОЛСТВИЕТО“
С участието на: Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева, Елена Димитрова, Велислав Павлов, Нино Гомес
Идея: МЮТЕСЕ + Я (М. Ръждашки, Ю. Сайска, Т. Котов, Е. Гацов, С. Павлов, Е. Димитрова + Я. Мороз)
Режисьор: Юлиана Сайска
Супервизия на процеса: Теодор Котов
Сценография и осветление: Ралица Тонева
Композитор: Елица Алексиева
Саунд дизайн и авторски песни: Нино Гомес
Драматургичен консултант: Младен Алексиев
Антидраматургия: Цвета Софрониева
Връзки с медиите: Културна фондация А25
Графичен дизайн: Асен Канев
Координатор и социални медии: София Канева
Снимка: Мартин Атанасов

Екипът на Emergency Theater благодари на:
Ясен Василев, Иван Николов, Християн Бакалов и пространство "VARIANT", Камелия Спасова, Цвета Дойчева, Ралица Стоянова

Предстоящи представления: 12 и 28 декември

Представлението „Празна е стаята на удоволствието“ е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Разпространението на представлението, като част от трилогията „Final Countdown – човешкото по време на имплозия“, се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

Повече за Emergency Theater:

Името на колектива Emergency Theater е вдъхновено от спешното отделение (Emergency Room), мястото за животоспасяващи интервенции в медицината. Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колективното им сценично търсене като екип.

"В Emergency Theater споделяме близост, която ни позволява да коментираме и изследваме много оголени, тревожни човешки състояния, задържани чувства, липса на споделеност, липса на живи срещи. Изследвайки какво се случва с нaс, ние търсим отговори за всички. Как живеят чувствата ни? Драматизираме преживявания от вътрешната сцена на човека, извеждаме на сцената преживяването и го изследваме в неговата цялост, и така видяно отстрани, то е по-лесно разбрано и интегрирано. Ние мислим сценично непосилни сцени и можем да фантазираме по тях, раждат се нови идеи на реакция и действие, което може да облекчи живеенето им в реалността." - разказват те. 

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
07.12.2023 г. 10:29
Етикети:
Emergency TheaterЯна ЛозеваизложбапремиераЦвета Софрониева
„Публика“
интерактивно представление
Юлияна Сайска
„Цената на човека”
Посетено:
273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38195-interaktivnoto-predstavlenie-tsenata-na-choveka-na-emergency-theater-sas-spetsialna-premiera-v-ramkite-na-izlozhbata-publika-na-yana-lozeva