Сцена / екран / ефир

Кинопоредица „Хуан Антонио Бардем става на сто години“ в Институт Сервантес - София

В четвъртъците между 30 ноември и 21 декември от 18:30 в Пространство Сервантес ще бъдат прожектирани съкровища на испанската кинематография в оригинал със субтитри на български

Кинопоредица „Хуан Антонио Бардем става на сто години“ в Институт Сервантес - София

◊ КИНОПОРЕДИЦА

„Хуан Антонио Бардем става на сто години“

30.11.2023 – 21.12.2023 г.

 

В Институт Сервантес - София изпращаме 2023 с една кинопоредица в памет на Хуан Антонио Бардем, един от големите испански кинодейци, член на една от сагите на испанското кино. Четвъртъците между 30 ноември и 21 декември от 18:30 в Пространство Сервантес ще прожектираме съкровища на испанската кинематография в оригинал със субтитри на български. Достъпът до всички прожекции е свободен.

Хуан Антонио Бардем, без съмнение е един задължителен режисьор. Появата му в света на испанското кино заедно с Луис Гарсия Берланга е предположила включването в испанското кино на онзи момент тематични съображения и едни формални и естетически новости невиждани в тогавашната панорама, които разкривали неговото академично образование и страстта му към европейското кино. 

Бардем е бил един от режисьорите от Испания с най-голямо международно представяне и неговата наситена политическа кариера е била призната с награди на най-добрите фестивали. Неговата политическа ангажираност и строгостта на разказвателния му пулс, който поддържал също в телевизионната си продукция, поддържат един ясен диалог с най-доброто кино на ХХ век. 

Този цикъл е едно отбелязване на изключителния режисьор и сценарист, който е бил Хуан Антонио Бардем, един от най-отличителните членове на известната сага от кинодейци и актьори: Бардем.

Дата: 30 ноември, 7, 14 и 21 декември 2023 г .(четвъртък)
Място: Пространство Сервантес
Час: 18:30 ч.

Оригинална версия с български субтитри

Вход свободен. Ограничени места. Резервации cultsof@cervantes.es

Кино

„Смъртта на велосипедиста“

30.11.2023 г.

 

Първата сесия на кинопоредицата в памет на Хуан Антонио Бардем ще се състои в четвъртък, 30 ноември от 18:30 ч. в Пространството Сервантес.

„Смъртта на един велосипедист“ е със сценарист и режисьор Хуан Антонио Бардем и в нея се предлага интересна хроника на испанската средна класа чрез портрета на двойка влюбени, които заемат много различни позиции що се отнася до социалната обстановка, която ги заобикаля. С участието на две звезди, които наскоро бяха пристигнали в Испания през 50-те години на миналия век, Алберто Клосас в изгнание и италианката Лусия Босе, „Смъртта на велосипедиста“ продължава да поддържа непокътнат своя критичен прочит.

Резюме: Хуан и Мария Хосе поддържат връзка на изневяра. Той, университетски професор, който има емоционални белези от войната, и тя, омъжена жена с живот, пълен с удобства, ще направят всичко, за да запазят тайната си от разкриване, включително като скрият смъртта на един велосипедист, прегазен случайно.

Дата: 30 ноември 2023 г (четвъртък)
Място: Пространство „Сервантес", ул. „Света София“ № 3 - София
Час: 18:30 ч.

Оригинална версия с български субтитри

Вход свободен. Ограничени места. Резервации cultsof@cervantes.es

Кино

4 визии на Разходка през една стара война

07.12.2023 г.

 

На 7 декември, четвъртък от 18:30 в Институт Сервантес-София ще прожектираме „Разходка през една стара война“ Тази компилация от късометражни филми е резултат от проекта „Поставяне в нов кадър на испанските филмотечни класики“, който възстановява работата, която Бардем и Берланга представиха като практика за втора година в Института за кинематографски изследвания и опити (IIEEC), „Разходка през една стара война“, който показва как един инвалид минава през руините на студентския град в Мадрид, наблюдавайки разрухата. 

Четирима съвременни режисьори се докосват до неизползваните фрагменти от негатива и до едно копие без монтаж, единствените остатъци от този късометражен филм, за да преосмислят историята, която младите студенти искаха да разкажат.

В Берлиниля режисьорът Нурия Хименес се задълбочава в персонажа на главния герой, както във фикцията на основната творба, така и в актьора като измислен персонаж. Кой е този инвалид и защо участва в това заснемане?

Фернандо Франко, в „Пътуване през една древна война, движеща се през съвременния мир“, установява диалог между миналото и настоящето в една аналогия, която приравнява войната с настоящия капитализъм.

Късометражният филм „Тълпата винаги ще се появява отново“ на режисьорката Каролина Астудильо свързва различни артистични изрази и политически прочити, за да ни предложи един изключително интересен размисъл върху историята, написаната от победителите и тази, която остава скрита, докато някой не я спаси, както те са спасили лентата на Бардем.

И накрая, в „Предложение за пъзел“ Елиас Л. Симиниани извършва работа по реконструкция на процеса на създаване на оригиналния късометражен филм с неговите технически детайли, в които той пресъздава времената, пространствата и предполагаемите намерения на тези режисьори.

Дата: 7 декември 2023 г (четвъртък)

Място: Пространство „Сервантес“

             ул. „Света София“ № 3

             София

Час: 18:30 ч.

Оригинална версия с български субтитри

Вход свободен. Ограничени места. Резервации cultsof@cervantes.es

Кино

Онази щастлива двойка

14.12.2023 г

 

В рамките на кинопоредицата „Хуан Антонио Бардем става на сто години“ се връщаме към друга класика на испанското кино с „Тази щастлива двойка“ (Esa pareja feliz), в четвъртък, 14 декември от 18:30 ч. в Пространството Сервантес.

След преминаването си през Института за кинематографски изследвания и опити (IIEC), Берланга и Бардем се включват в проекта „Алтамира“, една продуцентска компания основана от различни преподаватели и привилегировани студенти с цел създаване на кино с новореалистично влияние. За този филм, двамата режисьори ще преформулират един предварителен сценарий, за да дебютират с тази комедия на обичаите, която не е чужда на хуманизма нито на горчивината на съвременния живот. С Фернандо Фернан Гомес и Елвира Кинтиля, в добрата компания на безброй редовни изпълнители на второстепенни роли в испанското кино, този филм е един критичен поглед към покълващото консуматорско общество, което, в същото време, скрива признанието за жизнеността на мадридското публично пространство. 

Резюме: Една скромна мадридска двойка ще се изправи пред възможността да промени живота си след като печели един радиоконкурс на една марка сапуни. Кармен, домакиня, кинолюбителка и Хуан, киностудиен електротехник са обградени за 24 часа от купища подаръци и покани, но ще ги превърне ли това в една щастлива двойка?

Дата: 14 декември 2023 г (четвъртърк)

Място: Пространство „Сервантес“, ул. „Света София“ № 3, София

Час: 18:30 ч.

Оригинална версия с български субтитри

Вход свободен. Ограничени места. Резервации cultsof@cervantes.es 

Кино

„Комедианти“

21.12.2023 г.

 

Ще приключим нашата културна програма с „Комици“ Първият филм, който режисьорът Хуан Антонио Бардем режисира сам, е едно красиво отдаване на почит към света на актьорите, който той толкова добре познавал от семейната си традиция. Вселената около театралните трупи, които обикалят цялата испанска територия, е сюжетната нишка на тази кинематографична творба, която ни доближава до трудностите по пътя към успеха, които има всеки актьор и в този случай младата актриса Ана Руис, изиграна от аржентинката Елиса Галве. 

Резюме: Младата Ана Руис, актриса в пътуваща театрална трупа, не успява да се издигне, вечно е измествана от второстепенни роли, въпреки че се е отказала от много неща, включително и от любовта, заради професията. Когато си мисли, че най-накрая ще получи главната роля, тя отново се пада на старши-актрисата на трупата, но късметът ѝ изглежда се променя, когато среща бизнесмена Карлос Маркес, готов да я спонсорира, но в замяна на една висока цена.

Дата: 21 декември 2023 г (четвъртък)

Място: Пространство „Сервантес“, ул. „Света София“ № 3, София 

Час: 18:30 ч.

Оригинална версия с български субтитри

Вход свободен. Ограничени места. Резервации cultsof@cervantes.es

 

 

 

Автор:
Институт Сервантес-София
Публикация:
02.12.2023 г. 15:23
Етикети:
поредицакиноИнститут Сервантес - София
„Хуан Антонио Бардем става на сто години“
Посетено:
196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38154-kinoporeditsa-huan-antonio-bardem-stava-na-sto-godini-v-institut-servantes-sofiya