Сцена / екран / ефир

"Рок върху скали" в намибийската пустиня

Първите скални рисунки в света

"Рок върху скали" в намибийската пустиня


◊ СЪБИТИЕТО

Екипът на "Другата България", в компанията на архитект  Михаил Михайлов снима уникалния фестивал „Рок върху скали” в намибийската пустиня

22 април 2007, bTV, 12 ч.

Скални рисунки, датиращи отпреди 300 000 години преди новата ера ще видим в първия епизод от африканската поредица, посветен на Намибия. Екипът на предаването ще отведе зрителите на bTV и в планината Шпицкопер в намибийската пустиня, за да направи зрителите съпричастни на уникалния рок фестивал сред падащи метеори - “Рок върху скалите”.

Предстоящата неделя, 22 април, водещият Георги Тошев, режисьорът Радослав Илиев, операторът Румен Атанасов и фотографът Георги Ружев ще преоткрият забележителностите на Намибия в компанията на архитект Михаил Михайлов, съпругата му Дарина, и малката им дъщеря Елизабет.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В НАМИБИЯ

Михаил Михайлов е един от първите наши сънародници, които се установяват трайно в новата държава. Пловдивчанинът открива Намибия през 1993 г. Признава, че това е любов от пръв поглед.

Голямата му страст е музиката. Затова днес ежедневието му е запълнено от преподавателските часове по музика и живопис в Колежа по изкуствата във Виндхук, където е ръководител на Департамента по съвременни изкуства.

Преди три години сред огромните скални образования в намибийската пустиня българинът за пръв път организира фестивала “Рок върху скалите”. В продължение на три дни музиканти от цяла Намибия посещават уникалното място, за да представят своите нови изпълнения. През 2008 година за участие във фестивала Михаил е поканил група “Ахат” и Валя Балканска.

Историите на нашите сънародници в Намибия са събрани в четири епизода. Общо 70 българи, преподаватели, архитекти, треньори по спортна и художествена гимнастика, лекари, живеят в една от най-слабо населените страни в света.

Техните истории ще бъдат разказвани в ефира на телевизия bTV всяка неделя от 12.00 часа.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
17.04.2007 г. 14:25
Посетено:
1145
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3815-rok-varhu-skali-v-namibiyskata-pustinya