Сцена / екран / ефир

"Ханука" - танцово-музикален спектакъл на Държавна опера Варна

Премиерата съвпада с началото на празника според еврейския календар - 7 декември 2023, 19.40

"Ханука" - танцово-музикален спектакъл на Държавна опера Варна

СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна поднася, след "Летящият холандец" от Вагнер, "Ханука" - втората премиера в своя Коледен музикален фестивал 2023. Завесата за танцово-музикалния спектакъл, посветен на големия еврейски празник, ще се вдигне на 7 декември по залез слънце в 19.40, когато според еврейския календар започва Ханука.

ХАНУКА

Своята Ханука (Hanukkah, от иврит, חנוכה) евреите в цял свят празнуват от 25-ия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември) в продължение на осем дни. Според Григорианския календар, празникът през 2023 г. започва от залез слънце на 7 декември и продължава до нощта на 15 декември. Затова именно на 7 декември 2023, точно в 19.40 часа, когато залязва слънцето, ще започне и танцово-музикалният спектакъл „Ханука“ на Държавна опера Варна.

ПОСТАНОВКАТА

Премиерната продукция, посветена на еврейския празник на чудото и светлината, обединява усилията на балетните и оперните артисти, заедно с музикантите от оркестъра на оперния театър, под диригентската палка на Петър Тулешков. Балетната прима и хореограф Наталия Боброва поставя „Ханука“ с езика на съвременната хореография и с респект към стародавните танцови традиции. Древният еврейски танц, смятан за надарен с магическа сила, призван да изразява радостта на общността, някога е бил в центъра на религиозните церемонии и обреди, за да се превърне с годините в знаков компонент на еврейското културно наследство.

Във варненския спектакъл ще бъдат изпълнени известни и не толкова известни еврейски песни и танци, сред които са любимият танц „Хава Нагила“ (нека да се радваме, от иврит) и традиционната клезмерска танцувална мелодия „Седем и четиридесет“. И тъй като Ханука, подобно на християнската Коледа, е семеен празник, спектакълът въвежда зрителя в приповдигнатата атмосфера на един обикновен дом, в който хората са щастливи заедно. Постоянният контакт между оркестрантите и артистите, разположени на една и съща сцена, засилва това впечатление за съобщност.

Всички пеят, танцуват и се радват на празника, символизиращ чудото, случило се през II в. пр. Хр. в поробената Юдея. Тогава евреите, обединени от смелите братя Макавеи (макавеите), събрали армия, която макар и малобройна, успяла да надделее над врага и да освободи родината. Това било първото чудо, за което разказва преданието от онова далечно време. Второто чудо се случило, когато евреите си възвърнали своята светая светих, Йерусалимския храм. За беда, ритуалното масло за повторното освещаване на храма се оказало недостатъчно. То щяло да поддържа свещения огън само един ден, а за освещаването на новото масло на равините били нужни осем дни. И Творецът сътворил чудо - пламъкът горял осем дни и наново осветил за нов духовен живот Йерусалимския храм. Оттогава се знае еврейската мъдрост „Малко светлина е достатъчна, за да разсее голямата тъмнина“, а запалването на свещите остава и до днес неотменим централен ритуал на Ханука.

За Ханука се използва тържественият свещник Ханукия с девет свещи, за разлика от обичайния седемсвещник менора. Традицията повелява свещите на Ханука да се палят само от централната свещ, като на първия ден от празника се запалва само една свещ, на втория ден се запалват две свещи и така до последния осми ден, когато се запалват всички свещи. Ханукията, поставена задължително на прозореца на къщата, олицетворява светлината, която евреите си предават един на друг, за да я дарят и на всички хора по света, независимо от тяхното вероизповедание. Това послание за вяра в доброто и обединение в името на мира е залегнало и в замисъла на новата постановка на Държавна опера Варна „Ханука“.

 

"ХАНУКА"

Танцово-музикален спектакъл

Хореография Наталия Боброва
Диригент Петър Тулешков

Балет на Държавна опера Варна

Репетитори: Наталия Матус Марчук, Бахиджян Смагулов, Александър Матус Марчук 

Оперни солисти: Жана Костова (сопран), Мария Павлова (сопран), Михаела Берова (мецосопран), Артьом Арутюнов (тенор)

Оркестър на Държавна опера Варна

Премиера - 7 декември 2023, 19.40, Основна сцена. Коледен музикален фестивал - Варна 2023

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
29.11.2023 г. 15:43
Етикети:
танцово-музикален спектакълпремиераДържавна опера Варна
Коледен музикален фестивал 2023
Наталия Боброва
"Ханука"
Посетено:
374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38129-hanuka-tantsovo-muzikalen-spektakal-na-darzhavna-opera-varna