Сцена / екран / ефир

Балет "Арабеск" представя „Триптих“ на 23 ноември 2023 г. на сцената на Музикален театър от 19:00 ч.

Спектакълът получи много награди през последния творчески сезон

Балет "Арабеск" представя  „Триптих“ на 23 ноември 2023 г. на сцената на Музикален театър от 19:00 ч.

◊ ПОКАНА

На 23 ноември от 19:00 часа на сцената на Музикален театър може да видите най-награждавания за последния сезон спектакъл „ТРИПТИХ“  на Балет Арабеск:

. Награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата 

. Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus 

. Годишни танцови награди "Импулс" за оригинална хореография на авторско танцово представление на Филип Миланов за Part of... 

Спектакълът включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Те са вече познати на българската публика със своите оригинални танцови произведения, които очертават нови тенденции чрез личните им творчески търсения.

В Infinity по музика на Philip Glass и Max Richter Ангелина Гаврилова провокира Марий Росен да формулира мотото на спектакъла: „ Без покой покоя търси! Без край края намира!“. В своята творба Ангелина пресъздава усещането за безкрайния, неистов, самотен стремеж към покой. Тя поверява идеята си на 4-ма въздействащи танцьори мъже (Стефан Вучов, Васил Дипчиков, Светлозар Тинев, Лоренцо Алба), които с мъжката си енергия, с телата и душите си  въплъщават непостижимия порив към покой.

Експресивната и завладяваща танцова творба Mare Crisium (Море на кризите) на Аршак Галумян по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar е едно от лунните „морета“, които ние виждаме на повърхността на Луната като тъмни петна. Mare Crisium е спектакъл за женската енергия и сила, които хореографът свързва с Луната, защото за него Луната има женска енергия. Аршак Галумян създава виртуозна хореография в изпълнение на женския състав на трупата (Даниела Иванова, Таня Кацарова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Андрея Дякова, Бенедета Граси, Яна Николова).

Идеята на Филип Миланов е заложена в самото заглавие Part of... - "част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен...“. Музиката е микс от парчета на   Taste like cake и Max Richter. Първоначално вдъхновението на Филип  се заражда покрай номадския начин на живот, който е еволюирал и в съвременността чрез процеса на глобализация и така нареченото „отпадане на границите“. В процеса на работа се опитваме да извлечем „есенцията“ от тази конкретна идея. Филип Миланов с „Part of...” представя вътрешните колизии на съвременния човек през телата на 10 свръхизразителни танцьори и техните нюансирани движения (Виктория Петрова, Даниела Иванова, Таня Кацарова, Елизабет Якимова, Яна Николова, Бенедета Граси, Валери Миленков, Стефан Вучов, Ервин Есен, Лоренцо Алба) .

Сценографията е на Адрияна Найденова– изключително креативен творец и автор на цялостната визия и костюми, която успя да събере три различни идеи на трима различни хореографа и да им придаде единен, но в същото време индивидуален облик.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

В „Триптих“, който ще представят, тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники, така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и в касите на EasyPay или online https://epaygo.bg/1007637364 .

 

 

Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
21.11.2023 г. 09:41
Посетено:
277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38071-balet-arabesk-predstavya-triptih-na-23-noemvri-2023-g-na-stsenata-na-muzikalen-teatar-ot-19-00-ch