Сцена / екран / ефир

Пиесата „Зелената котка“ от румънската авторка Елизе Вилк с първа премиера в България

Премиера в Нощта на театрите, 18 ноември, от 19 ч. на камерна сцена на Драматичен театър - Търговище. Режисьор Любомир Колаксъзов

Пиесата „Зелената котка“ от румънската авторка Елизе Вилк с първа премиера в България

Пиесата „Зелената котка“ от румънската авторка Елизе Вилк с първа премиера в България

В Нощта на театрите, 18 ноември, от 19:00 на камерната сцена на Държавния драматичен театър в Търговище ще се състои премиерата на поставяната в цяла Европа пиеса за проблемите на подрастващите „Зелената котка“. Текстът излиза през 2012 г. и бързо става емблематичен за цяла вълна от ангажирана с темите и вълненията на младите хора в Румъния съвременна драматургия. Автор е Елизе Вилк, чиито пиеси от години са прескочили границите на родната ѝ страна и се поставят редовно в Москва, Будапеща, Атина, Берлин и пр.

Спектакълът на Любомир Колаксъзов се фокусира върху шест невинни и същевременно жестоки младежи, които не просто разбират, че мечтите им са илюзия, но които вече нямат илюзии.

В ролите влизат актьорите от трупата на театъра Лора Недялкова, Мартин Петков, Радослав Радев, дебютантите Калина Малинова и Георги Начов и гост – актрисата Елена Дечева, която е и автор на песните.

Музиката е дело на композитора Христо Намлиев, а хореографията на Деница Николова.

Пиесата на Елизе Вилк в превод на Лора Ненковска е едновременно за света на младите, на които им се налага да пораснат бързо и за света на възрастните, на които им е трудно да се справят с отговорността да си родител.

Преди премиерното изиграване, във фоайето на театъра, е предвидено също откриване на постоянна изложба с театрални плакати, дело на доцент Стоян Дечев от Художествената академия.

 

 

Автор:
ДТ Търговище
Публикация:
17.11.2023 г. 12:02
Посетено:
413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/38049-piesata-zelenata-kotka-ot-rumanskata-avtorka-elize-vilk-s-parva-premiera-v-balgariya