Сцена / екран / ефир

Защо точно България

Световната история е всъщност съвкупност от малките истории на всеки човек

Защо точно България


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Защо точно България" -
българо-немски пълнометражен документален филм

14 април 2007 (събота), 19.00 часа, Кино „Люмиер”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Дългоочакваният документален филм за писателката Ангелика Шробсдорф и нейното българско семейство се появява най-сетне на екран!

Очакван, защото осъществяването на филма продължава с перипетии в Германия и България повече от пет години. Режисьорът и сценарист Христо Бакалски е близък приятел на Шробсдорф и нейните роднини. Търпеливо и внимателно той навлиза в територии на душата, които обичайно всеки пази скрити в себе си. Така зрителите се озовават в едно проникновено лично пътуване във времето, където с точни разрези се разкриват трагизма на обстоятелствата, раните, които не зарастват, и вярата, че светът може да бъде по-добър.

Днес световноизвестната писателка се връща към дните от 1939 г. в Германия, когато заради еврейския си произход майка й търси спасение в България под прикритието на един фиктивен брак. Заедно с нея напускат родината си и двете й дъщери. Бетина, по-голямата от тях, се омъжва в България и остава тук със съпруга и двете си деца. По-малката Ангелика обикаля света цял живот, за да се установи в края на филма в Берлинския квартал, където е родена. Дъщерята и синът на Бетина са най-близките същества на Ангелика. Евелина и Андрей заедно с прочутата си леля-писателка са главни герои в този филмов портрет. Разделени от държавите, а понякога - и континентите, те не могат да живеят един без друг.

От нацистка Германия до наши дни, през съпричастието на софийските момичета и после - абсурдите на българския комунистически режим, филмът прави широка парабола на 20. век.

Авторката на „Ти не си като другите майки” и „Гранд хотел „България” се завръща в София, за да се срещне с ученическите си приятелки, с близките си от фамилия Станишеви в Бургас, където е сестра й Бетина, а Евелина е известен лекар, и Андрей, който е художник в Пловдив. Разривите и конфликтите, годините, прекарани сред заплахи и гонения, са оставили дълбок отпечатък върху три поколения от това семейство, търсещо своята идентичност сред едно еврейско, немско, а по-късно - и българско наследство.

Филмът демонстрира колко дълбока и разтърсваща може да бъде намесата на големите събития в живота на отделния човек и колко дълго траят последствията от това. И за пореден път осъзнаваме, че световната история е всъщност съвкупност от малките истории на всеки човек.

Оператор на филма е Рали Ралчев (”Маймуни през зимата”, „Обърната елха”, „Разследване”); продуценти са „ФилмКонтакт - Берлин” в копродукция с „Бъръ Филм” - София („Лейди Зи”);

• Филмът е подкрепен от:
. Българския Национален филмов център
и немските
. Медиенборд Берлин-Бранденбург,
. Медиен Фонд МДМ - Лайпциг,
. Инвестиционна банка Хесен (Франкфурт на Майн),
. Телевизия МДР - Лайпциг.
Автор: Николай Василев
12.04.2007 г. 22:59
Посетено: 588
Етикети: България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3800-zashto-tochno-balgariya