Сцена / екран / ефир

"Сцени на разсъмване" на Юлиана Сайска за първи път във Варна

Психо-драма в ReBonkers на 6 ноември от 19:30 часа

"Сцени на разсъмване" на Юлиана Сайска за първи път във Варна

◊ ПОКАНА

06 ноември 2023 | 19:30 | ReBonkers - Варна

"Сцени на разсъмване" | Emergency Theater

Билет (редовен / намален за учащи и пенсионери): 15 лв. / 10 лв. 

FB събитие

! Местата са ограничени. Запазете своя билет на имейл hello@rebonkers.com или през фейсбук страницата на пространство ReBonkers.

 

На 6 ноември (понеделник) от 19:30 ч. артистичният колектив Emergency Theater гостува със „Сцени на разсъмване" в пространство за съвременно изкуство ReBonkers, Варна.

Представлението „Сцени на разсъмване" е първата част от трилогията „Final Countdown – човешкото по време на имплозия". Авторите му го определят като „представление обръщение към духа на времето" – една оратория за човешката безпомощност, за страха от загубата на човека до нас, за копнежите и илюзиите, за силата и утехата на пробуждането, за да осъзнаем реалността, която живеем и да я приемем или променим.
Спектакълът е и среща с неизвестното в опит за близост и разбиране – на себе си и на другия. Между съня/спомен и кризата на предстоящия ден е моментът, в който се случва проясняването, истината, която изплува като момент на разсъмване.

„Само обичта дава ориентир. Тя тласка, тя води. За нея става дума на тази сцена. Любовта. Спасението от смъртта [...] Имаме нужда да проумеем кое е по-важното от страха. Заедно да демитологизираме историята и илюзиите за бъдещето. Ние заставаме срещу любовта по каталог, дефинирането на човека и неговата чувствителност по някакви рекламни или политически критерии. Обичта сама по себе си е интимно чувство. Истинността ѝ е в индивидуалността и уникалността. Творим за всички, но не за всекиго. Срещаме публиката си на равни начала." – споделя Цвета Софрониева, чиито писма, поезия и пиеса градят драматургията на „Сцени на разсъмване". Но като колективна творба, тази основа е в постоянен диалог с личните наративи на изпълнителите на сцената, както и с цялата театрална традиция, вглеждаща се в интимния свят на персонажите в различни епохи и от разнообразни ракурси.

Под опитната режисура на Юлиана Сайска, творците Елена Димитрова, Яна Мороз, Елица Алексиева, Велислав Павлов и самата Сайска се впускат в колективен творчески процес, в който водещ интерес е изследването на „вътрешната сцена на човека", като по този начин превръщат представлението в преживяване.

След края на представлението ще се проведе среща разговор с публиката под надслов „Театър и психоанализа – осмисляне на преживяното".

FB събитие

ЗА EMERGENCY THEATER

Името на колектива е вдъхновено от спешното отделение /Emergency Room/, мястото за животоспасяващи интервенции в медицината. Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колективното им сценично търсене като екип.

........................

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура", „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022".

________________________________________________

Програмата на пространство ReBonkers се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура", Община Варна чрез дирекция „Култура" и фондация Зингер-Захариев.

 
 
Автор:
ReBonkers
Публикация:
02.11.2023 г. 13:09
Посетено:
353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37943-stseni-na-razsamvane-na-yuliana-sayska-za-parvi-pat-vav-varna