Сцена / екран / ефир

Държавна опера – Русе представя балета „Баядерка“ за 85-годишнината на акад. Калина Богоева

23 октомври 2023, 19 часа, Голяма зала на Доходно здание

◊ ПОКАНА

За 85-годишнината на акад. Калина Богоева Държавна опера - Русе кани публиката да се присъедини към вълнуващия спектакъл на балета “Баядерка”, който тя постави на русенска сцена неотдавна. На 23 октомври, понеделник, от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание можете да гледате знаменитата творба по музика на Лудвиг Минкус.

Този спектакъл представлява оригинална режисьорска версия на академик Калина Богоева. Това е моментът, в който Русенската опера и балетната ѝ трупа се прекланят пред богата професионална биография и талант на академик Богоева, която е оставила трайни следи в историята на българския балет.

"Баядерка" (La Bayadère) е класически балет, рожба на френския хореограф Мариус Петипа, с музика от Лудвиг Минкус и либрето на Сергей Худеков. Премиерата на този шедьовър се е състояла през 1877 година, а сега се завръща на сцената на Русенската опера с нов и съвременен художествен поглед, вдъхновен от академик Калина Богоева.

Сюжетът на "Баядерка" разказва за любовта между свещенодействащата храмова танцьорка Никия и воина Солор, което провокира гнева на великия брамин, тайно влюбен в нея, както и принцеса Гамзати, която обича Солор. Този балет разгръща своята интрига в ослепителни танцови изпълнения, които ще завладеят сърцата на ценителите и ще оставят дълготрайни емоции в душата им.

Един от най-известните моменти в "Баядерка" е сцената от Царството на сенките, където Солор се озовава след събитията в храма. Тази сцена се счита за шедьовър в балетната история и ще бъде изпълнена с изключително умение и стил от балетната трупа на Държавна опера - Русе.

Участват и ученици от Националното училище  по изкуствата "Проф. В. Стоянов" под ръководството на Деница Анчева, както и солисти и ансамбъл от Балета на Държавна опера - Русе.

 

“Балетът ме избра в ранното ми детство!

Като малка бях под силното влияние на моята майка, която ме записа да танцувам. Това беше единственото изкуство, с което изразявах онова, което нося в себе си. Никога не съм си помисляла да се откажа от танцовото изкуство,  въпреки трудностите по пътя.

Балетът за мен е един свят мечта!

Слава Богу, аз бях от умните балерини, които анализират това, което правят и не лежат на лаврите си… Моят живот е във всеки спектакъл. Във всеки един от тях се разкрива страна от личността ми, която би ми било трудно да изразя толкова добре с думи.

“Баядерка” не съм танцувала. Той е един от най-големите шедьоври в танцовото изкуство! Затова съм изключително щастлива, че успях да го поставя на русенска сцена. Изключително съм доволна от работата си с балетната трупа на Русенската опера, с която съм дълбоко свързана от години наред…

Очаквам с нетърпение да се срещнем отново и благодаря за привилегията да отбележите моя житейски юбилей!”

Това сподели за ценителите на балетното изкуство академик Калина Богоева, чиято 85-годишнина ще честваме на 23 октомври в Голямата зала на Доходно здание със спектакъла на балета “Баядерка”!

.....................

Билети могат да бъдат закупени на касата на Държавна опера - Русе или онлайн на www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
19.10.2023 г. 21:18
Етикети:
Посетено:
321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37878-darzhavna-opera-ruse-predstavya-baleta-bayaderka-za-85-godishninata-na-akad-kalina-bogoeva