Сцена / екран / ефир

„Уроците на Блага“ открива “Киномания” през ноември

Публиката в Зала 1 на НДК за първи път ще гледа най-новия филм на Стефан Командарев

„Уроците на Блага“ открива “Киномания” през ноември

◊ "КИНОМАНИЯ" 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ще има своята българска премиера в откриващата вечер на “Киномания”. Прожекцията ще бъде на 16 ноември в Зала 1 на НДК. Филмът спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

„Уроците на Блага“ връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години насам. Освен нея в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев – Геро.

Филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

 

◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА И БИЛЕТИТЕ

Продажбата на билети за “Киномания” вече започна. „Уроците на Блага“ тръгва по кината веднага след премиерата си на “Киномания” - от 17 ноември.

37-мото издание на “Киномания” предстои през ноември 2023 г. Прожекциите ще бъдат в НДК (Зала 1 и кино "Люмиер") и в партньорските киносалони - "Одеон", "Дом на киното", "Евро Синема", "G8", кино "Влайкова" и зала "Славейков" в София, както и в "Лъки Дом на киното" - Пловдив и Фестивален и конгресен център - Варна. 

Повече за прожекциите в Зала 1 на НДК може да прочетете в статията в “Културни новини” тук.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
20.10.2023 г. 15:15
Посетено:
386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37872-urotsite-na-blaga-otkriva-kinomaniya-prez-noemvri