Сцена / екран / ефир

Премиера на "Странна случка с куче през нощта"

Есенен салон на изкуствата и културата, Русе 2023

Премиера на "Странна случка с куче през нощта"

◊ ПОКАНА

Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе ви кани на премиерата на "Странна случка с куче през нощта" от Марк Хадън, на 20.10.2023 година, от 19:00 часа в Доходно здание, Голяма зала

По световния бестселър на Марк Хадън
Сценична адаптация: Саймън Стивънс

Режисьор: Боян Иванов
Сценография и костюми: Ванина Цандева
Композитор: Христо Намлиев
Хореограф: Татяна Соколова
Видеомапинг: Тодор Тодоров

Участват: Калоян Желев (гост), Стоян Радев (гост), Кристиана Ценкова, Ясена Господинова, Йвайло Драганов, Кадри Хабил, Милен Димитров, Венцислав Петков, Надя Банчева

Пиесата по световния роман бестселър "Странна случка с куче през нощта" на Марк Хадън се играе за първи път на сцената на Националния театър в Лондон през 2012 година. През следващата година представлението се харесва на публиката и на критиката и става носител на 7 награди „Лорънс Оливие".

Кристофър Джон Франсис Буун знае всички държави по света и техните столици и всяко просто число до 7057. Той се свързва добре с животните, но не разбира човешките емоции и взаимоотношения. Той не понася да бъде докосван. Въпреки че е надарен с превъзходно логичен мозък, Кристофър е аутист. Ежедневните взаимодействия и увещания нямат голямо значение за него. Рутината, редът и предвидимостта го приютяват от объркания, широк свят. След това, на петнадесет години, внимателно изграденият свят на Кристофър се разпада, когато той намира кучето на съседа си, Уелингтън, набодено на градинска вила. Кристофър решава, че ще проследи истинския убиец и се обръща за вдъхновение към любимия си измислен герой, безупречно логичния Шерлок Холмс. Но разследването го води по някои неочаквани пътища и в крайна сметка го изправя лице в лице с разпадането на брака на родителите му. Докато той се опитва да се справи с кризата в собственото си семейство, ние сме въвлечени в работата на ума на Кристофър. 

През този привидно криминален сюжет започва разкриването на драматичните човешки взаимоотношения, преди всичко на отношенията родители – деца. Кристофър е лъган от своя баща, че майка му е умряла и това е един от обратите в драматургичното развитие. Според режисьора Боян Иванов: „Темата за лъжата вътре е основна, тъй като цялото представление започва с тезата, че той не може да лъже, не защото е добър човек, а защото просто не може да лъже. Кристофър разбира света буквално и това е колкото парадоксално, толкова и тъжно, защото нашата емпатия към него при всички случаи преминава през него, че той възприема света само буквално“.

 

◊ АВТОРЪТ

Марк Хадън е роден в Нортхемптън през 1962 година. Завършва Оксфордския университет през 1981 г., завръщайки се по-късно, за да учи за магистърска степен. по английска литература в Единбургския университет. След това се заема с различни дейности, включително работа с деца и възрастни с умствени и физически увреждания. Освен това е работил като илюстратор за списания и карикатурист за New Statesman , The Spectato r, Private EyeSunday Telegraph и The Guardian (за които е съавтор на анимационен филм).

Първата му книга за деца, Gilbert's Gobstopper , се появява през 1987 г. и е последвана от много други книги и книжки с картинки за деца, много от които той също илюстрира. Те включват поредицата „Агент Z“ и поредицата „Бебета динозаври“. От 1996 г. той също работи по телевизионни проекти и създава и написва няколко епизода за Microsoap , като печели две награди BAFTA и награда на Royal Television Society за тази работа.

През 2003 г. е публикуван неговият роман The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (Странна случка с куче през нощта), който има огромен успех. Това е първата книга, издадена едновременно в две издания – едно за деца и едно за възрастни. Печели поредица от престижни награди, включително Книгата на годината на Whitbread за 2003 г. Вторият му роман, A Spot of Bother, е публикуван през 2006 г. и е в краткия списък за наградата Costa Novel Award за 2006 година.

Първата му книга с поезия, Говорещият кон и Тъжното момиче и селото под морето, е публикувана през 2005 г. Последните му книги включват романите  Boom! (2009), Червената къща  (2012), Водопадът Пиър (2016) и Морската свиня (2019).

..............

* Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
19.10.2023 г. 23:11
Етикети:
премиера
Марк Хадън
"Странна случка с куче през нощта"
Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе
Посетено:
511
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37869-premiera-na-stranna-sluchka-s-kuche-prez-noshtta