Сцена / екран / ефир

"Синелибри" с празнична церемония на 20 октомври в НДК

Фестивалът продължава до края на октомври

"Синелибри" с празнична церемония на 20 октомври в НДК

◊ ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО

Победителите в конкурсната програма на кино-литературния фестивал “Синелибри” ще бъдат обявени на празнична церемония на 20 октомври от 19:00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата в София. Непосредствено след тържественото връчване на отличията в състезанията за игрален и документален филм ще бъде излъчена фарсовата черна комедия „Дворецът“ по случай 90-ата годишнина от рождението на режисьора Роман Полански.

В състава на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм по литературна творба тази година влизат:  френската режисьорка Леа Тодоров, чийто филм „Мария Монтесори: Новата жена“ е част от паралелната програма на фестивала, канадският продуцент и кастинг-режисьор Бруно Розато, испанската филмова звезда Карла Нието и българският актьор Иван Бърнев. Председател на журито на деветото издание на кино-литературния фестивал е световноизвестният американски актьор и продуцент Уилям Болдуин.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Кино-литературният фестивал “Синелибри” продължава с програма до края на октомври. Испанската галавечер ще се състои на 19 октомври в кино „Люмиер“ с прожекция на комедията „Истории, които не са за разказване“ на режисьора Сеск Гай. Гост на вечерта ще бъде нашумялата испанска актриса Карла Нието, член на журито на “Синелибри” 2023. Също на 19 октомври е празничната вечер на полската култура, която предвижда официална премиера на филма „Филип", военно-историческа драма по мотиви от полубиографичния роман на полския писател Леополд Тирманд. На 21 октомври в кино „Люмиер“, в рамките на модула „Кино с кауза“, ще се състои прожекция на психологическата драма „Само ние двамата“ и дискусия за насилието върху жени. Сценарият на „Само ние двамата“ не се интересува толкова от съспенса и от зрелищния финал на самия филм, колкото от механизмите на контрол над жертвата и от силата да се наруши мълчанието за претърпяно физическо или психическо насилие.

Продължават записванията за участие в събитията от образователния модул на фестивала. На 22 октомври ще се състои семинар на тема: „(Не)изгубени в преводите – семиотични аспекти на трансформациите на литературните текстове във филмови сценарии“ с лектор проф. Христо Кафтанджиев. Събитието ще се проведе в “Каза Либри” (“Casa Libri”) в рамките на 6 академични часа. Подробна информация за събитието е достъпна тук: https://www.facebook.com/events/846204420498406/.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2023 г. 09:02
Посетено:
329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37861-sinelibri-s-praznichna-tseremoniya-na-20-oktomvri-v-ndk