Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ представя „Момичето и смъртта“ Градска фантазия

„Момичето и смъртта“ на Шуберт е в оригинална съвременна градска фантазия на хореографката Мириам Енгел от Израел

Балет „Арабеск“ представя

„Момичето и смъртта“
Градска фантазия

19.10.2023 г., 19:00 ч. Музикален театър

Хореография Мириам Енгел
Музика  Франц Шуберт
Авторска музика Игал Миртенбаум
Аранжимент – Мириам Енгел и Игал Миртенбаум
Художник   Елица Георгиева

 

Легендата разказва за скрито място, недалеч от тук между земята и небето, където слънцето грее през нощта и кислородът е сгъстен. Там има хора с крила и опашки и мечтите там се сбъдват. Те се прераждат там всеки ден и обичат без да изпитват болка.

Казват, че там има тайна, която само малцина знаят, че няма добро или зло и хората там нямат нужда от сън. От изгрев до изгрев те са открили лек за наранената човешка душа.

За да стигнете до там, до другата страна, трябва да обичате до смърт, след това да си поемете последен дъх и да затворите очи, да вдигнете ръце и да запеете с цялото си сърце, след това да скочите  в напоения с кръв корем на тъпканата земя. Ако успеете да стигнете до там, ще забравите завинаги миналото си.

„Момичето и смъртта“ на Шуберт в оригиналната съвременна фентъзи интерпретация на израелската хореографка Мириам Енгел, представя архетипа на девойката; жена – дете, противопоставяйки се на митовете и лицата на смъртта.

От разлагането на тялото и материята,  от падението до загубата на невинността и разпадането, от деградацията на ценности и истини до смъртта на човешката надежда, от целия този апокалипсис, девойката се изкачва по руините към  хаотичната вселена на трансформацията.Висяща на косъм от своята смъртност, тя посява семето на един нов свят.

„Сред достойнствата на премиерния спектакъл е свободата, предоставена на зрителя за асоциации, и е напълно възможно всеки да има своята версия за „Момичето и смъртта“. Но чрез мотива I love you, който Момичето при всяко докосване повтаря като счупена механична кукла, се създава обединяващ, характерен за хореографката образ. Чрез него Мириам Енгел изразява отношението си към света, превърнал хората в странни анонимни същества. Единствен изход е движението, чрез което е възможно случайно да дойде спасението.“
                                                   „Случайното спасение“ от Майя Праматарова

 

 Оригинални сюрреални видения, превърнати в поетични сценични образи, за което силно допринася фината и обгръщаща сценография на Елица Георгиева… Силно присъствие на танцьорите, приятно преживяване за публиката!
                                                                                                 Мила Искренова

......................

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и online https://epaygo.bg/2451411900

 

Автор:
Мая Михайлова Балет "Арабеск"
Публикация:
16.10.2023 г. 17:25
Етикети:
Франц ШубертМириам ЕнгелБалет "Арабеск"
Градска фантазия
„Момичето и смъртта“
Посетено:
367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37840-balet-arabesk-predstavya-momicheto-i-smartta-gradska-fantaziya