Сцена / екран / ефир

Галавечер на Италия - „Умберто Еко: Библиотеката на света“

16 октомври 2023, 19:00 ч.,"Топлоцентрала"

Галавечер на Италия - „Умберто Еко: Библиотеката на света“
ГАЛАВЕЧЕР НА ИТАЛИЯ
 
Премиера на документалния филм „Умберто Еко: Библиотеката на света“, посветен на бележития италиански писател, философ, есеист и белетрист, който остава една от най-ярките личности на нашето съвремие.
 
Премиерата ще бъде съпроводена с дискусия върху творчеството на Еко със специалното участие на доц. д-р Дария Карапеткова и проф. д-р Даниел Вълчев.
 
Режисьор: Давиде Ферарио
В ролите: Умберто Еко, Джузепе Седерна, Карлота Еко, Емануеле Еко, Пиетро Еко, Стефано Еко, Рикардо Федрига, Николо Фереро, Анита Еко Парини
 
Личната библиотека на Умберто Еко е сама по себе си цял свят: повече от 30 000 съвременни книги и 1500 тома редки и антични четива. Режисьорът Давиде Ферарио е работил с Еко една година преди смъртта му по видеопроект за Венецианското биенале на изкуствата през 2015 г., получавайки достъп до библиотеката. С помощта на семейството на бележития италиански ерудит – културолог, есеист, белетрист и философ, Ферарио продуцира документален филм за това единствено по рода си място, но също така се опитва да улови и представи универсалната идея за библиотеката като „паметта на света“, както самият Еко я възприема. Филмът обръща подобаващо внимание и на неговите романи, по-специално на емблематичното заглавие „Името на розата“.
 
Фестивалът CineLibri е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
Автор:
Организаторите
Публикация:
16.10.2023 г. 11:23
Етикети:
документален филмдискусияCineLibriпремиеракино-литературен фестивал
„Умберто Еко: Библиотеката на света“
проф. д-р Даниел Вълчев
доц. д-р Дария Карапеткова
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37839-galavecher-na-italiya-umberto-eko-bibliotekata-na-sveta