Сцена / екран / ефир

Премиера на "Одисей"

Един спектакъл на Дима Настева по текстове на Хайнер Мюлер

◊ ПОКАНА

Тази вечер в “I am studio” е премиерата на спектакъла “Одисей” по текстове на Хайнер Мюлер. Режисьор на спектакъла е Дима Настева, която обръща пиесата “Филоктет” и в центъра й поставя съвременния Одисей, чието най-силно оръжие и днес си остава словото. 

В тази интерпретация, Одисей стои като метафора за съвременния човек, който често трябва да манипулира и да използва умението си да говори, за да постигне своите цели. Под маската на лидера и стратега, Одисей разкрива дълбоките човешки слабости и страхове. Мюлер ни предизвиква да преосмислим неговия характер и да разберем до къде сме готови да отидем, за да постигнем това, което считаме за правилно или необходимо.

Един спектакъл за манипулацията, за чувството за дълг, за личния избор, за отношението към смъртта. Спектакъл, който започва с маската на миналото и завършва с маската на бъдещето, опитвайки да се случи между тях. 

В главните роли ще видите журналиста Валерия Димитрова, като Одисей, философа Симеон Василев, като Филоктет и адвоката Диян Ставрев, като Неоптолем. Всеки от тях попаднал в собствената си мрежа - на словото, на екзистенцията и на правдата. Мрежа, от която не може да излезе и до днес. 

Заповядайте в 18:30, в “I am studio”, което се намира на "Раковски" 149. Входът за спектакъла е свободен. 

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата. 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
12.10.2023 г. 11:39
Посетено:
243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37816-premiera-na-odisey