Сцена / екран / ефир

„Сънят на Пилат” гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 29 септември, от 19 часа Държавна опера Стара Загора ще представи танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореография на Василий Медведев

„Сънят на Пилат” гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера Стара Загора ще представи танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев.

Софиянци и гостите на столицата ще имат възможността на аплодират многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, чиито постижения са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света. През месец юли Балетът на Държавна опера Стара Загора добави към колекцията си от престижни награди първото си международно отличие „Златният Лешникотрошач” (Международен фестивал на танца и танците, Непи, Италия) за своите творчески успехи и принос като балетна трупа  за развитието на световното балетно изкуство. В спектакъла на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” участват още хор и оркестър на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

На 29 септември в ролята на Маргарита ще блесне великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд. Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на Палмс Мюзик, фондация „Ценности“, Министерството на културата, Столична община и Община Стара Загора.

„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…,чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на премиерата на „Сънят на Пилат” в Зала 1 на Националния дворец на културата в София описаха преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков.  Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“.  Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи огромен обществен отзвук, радва се на нестихващ интерес, има  десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина.

Творческият екип на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” получи престижните отличия (2022 г.): „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Награда „Стара Загора”, както и Годишната награда на професионалната танцова общност „Импулс“ в категория „Танцова продукция на годината”.

Сънят на Пилат - видео

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
27.09.2023 г. 14:38