Сцена / екран / ефир

Премиера на "Издишване" от Тед Чанг в Театър 199

Премиерата е на 27 септември. Следващи представления: 6 и 20 октомври

Премиера на "Издишване" от Тед Чанг в Театър 199

На 27 септември (сряда) от 20:00 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи премиерата на „Издишване“ от Тед Чанг.

Моноспектакъл на Мартина Троанска

Превод: Мартина Троанска, постановка: Стоян Радев, сценография: Венелин Шурелов, музика: Емилиян Гацов-Елби. Фотограф е Павел Червенков. 

Премиерата е на 27 септември. Следващи представления: 6 и 20 октомври.
Текстът се поставя за първи път в България.

„Издишване“ е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби. Неговият автор – Тед Чанг – е най-известният и високо титулуван съвременен американски автор-фантаст. С богато, любопитно и игриво въображение, през логиката на втория закон на термодинамиката, той изследва истински значимите въпроси в най-новата литература – тези за съхраняването на смисъл във  времена, в които имаме тревожното усещане, че губим връзка с реалността, с разумността си, с човешката си същност.

След като разглобява своя собствен мозък, разглежда го и отново го сглобява и поставя в главата си, героят в „Издишване“ ни приканва да обърнем внимание на разнообразието на света, на многообразието на живота – с почуда, със смирение, с възхита. За да събудим отново своята духовност, своята човечност.

Подсеща ни да поемем дълбока глътка въздух и да обърнем взор с надежда към замисления поглед на безкрайната Вселена.

За автора:

Тед Чанг е роден през 1967 г. в Порт Джеферсън, щата Ню Йорк, САЩ, в семейство на имигранти от Китай. От малък е запален по фантастиката и започва да прави опити да пише на 15 години. Завършва Университета „Браун“ в Провидънс, Род Айлънд, с бакалавърска степен по информатика. През 1989 г. посещава курсове по творческо писане на научна фантастика и фентъзи към Творческата работилница Кларион на Мичиганския университет.

След дипломирането си работи в различни компании и правителствени учреждения, след което се премества в Белвю, близо до Сиатъл, където работи като технически писател в софтуерната индустрия към Майкрософт. Паралелно с работата си пише фантастика.

Тед Чанг прави своя дебют през 1990 г. с разказа „Вавилонската кула“, който бива удостоен с наградите „Хюго“ и „Локус“. През 1998 г. е публикуван разказа му „Историята на твоя живот“, който през 2002 г. става основен в едноименния сборник. През 2016 г. разказът е екранизиран във филма „Първи контакт“ с участието на Ейми Адамс, Джеръми Ренър и Форест Уитакър.

Тед Чанг не е плодовит писател и има само разкази и новели, но почти всяко негово произведение е номинирано за най-престижните награди в жанра. Работата му на писател се отличава с впечатляващо разглеждане на научни концепции и тяхното въздействие върху човешкото общество, водещо до дълбоки и вълнуващи истории. Носител е на още награди – „Небюла“, „Локус“, „Хюго“, наградата „Джон Кембъл“, наградата „Теодор Стърджън“ и японската награда „Сейун“.

Автор:
Театър 199 Валентин Стойчев
Публикация:
25.09.2023 г. 23:15
Етикети:
Венелин ШуреловСтоян РадевпремиерамоноспектакълТеатър 199
Емилиян Гацов-Елби
Тед Чанг
Мартина Троанска
"Издишване"
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37696-premiera-na-izdishvane-ot-ted-chang-v-teatar-199