Сцена / екран / ефир

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си „Моето мъжко момиче“

Комедията оживява на сцената през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си „Моето мъжко момиче“ в началото на седмицата в „Théatro отсам канала“. На сцената у нас спектакълът оживява през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков под режисурата на Димитър Стефанов.

„Изключително съм впечатлена от изпълнението на българския творчески екип. Възхищавам се на професионализма и подхода, с които е реализирана пиесата. Забавлявах се през цялото време, а с мен и цялата публика. Вярвам, че това е истинското признание за качеството на един спектакъл“, сподели Жад-Рос Паркер.

„Моето мъжко момиче“ пренася зрителите в разгара на мръсна политическа кампания, която е на ръба на провала заради една дълго пазена тайна. В центъра на историята са Карла - шармантна и динамична жена, и съпругът ѝ Франсоа. Вече 30 години техният бляскав живот в сърцето на Париж не може да бъде разклатен от нищо. Но един ден Карла получава писмо с необикновена новина, засягаща миналото ѝ. То се стоварва като парен чук върху Франсоа и е на път да убие както кариерата му на политик, така и съвършения семеен тандем с Карла. И тъй като една беда никога не идва сама, осиновената им дъщеря Луиза и нейният бъдещ съпруг също имат какво да добавят в картинката.

Спектакълът съчетава блестящ диалог, умни аргументи, сблъсък на крайни гледни точки и, разбира се, нула политическа коректност.

„Моето мъжко момиче“ обещава 90 минути в най-добрите традиции на горещата френска комедия.

Сценограф на постановката е Ясмин Мандели, автор на музиката е Милен Апостолов. Представлението е реализирано от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен.

Следващата дата на „Моето мъжко момиче“ е 29 октомври, отново в „Théatro отсам канала“ в София.

 

БИЛЕТИ:

- Eventim: https://bit.ly/46jXFWl

- Grabo: https://bit.ly/46eSCGB

 

Повече за Жад-Рос Паркер

Жад-Рос Паркер събира в себе си колекция от таланти - романист, сценарист, драматург, актриса… Тя е и музикант и е имала възможността да започне кариера като певица, но писателските ѝ желания надделяват. След като напуска първата си музикална група тип „гаражен рок“, младата изпълнителка получава предложение от Warner за продуциране на четири албума и голямо турне. Предложение, което би завъртяло главите на повечето момичета на нейната възраст, но Жад-Рос държи своята здраво на раменете си и отказва. Причината е, че така би изоставила следването си (право, журналистика и аудиовизия), а в този момент тя не вижда себе си само като изпълнител. От музикалния ѝ период все пак остава песента Je t'M от филма LOL (Laughing Out Loud), която тя композира и изпълнява.

Този филм обаче се оказва истинското начало на нейното творческо приключение. Ролята в него изпада от небето, или по-скоро от кутия, за Жад-Рос четири дни преди началото на снимките. След поредица от грешки по време на кастинга режисьорът Лиза Асуелюс не успява да сдържи нервите си и обръща кутията с предложения от актьори. Оттам изпада снимката на Жад-Рос и привлича вниманието ѝ. След това идва и участие в Nicostratos the Pelican с Емир Кустурица и Франсоа-Ксавие Демезон.

Именно киното, в което влиза все по-често, я вдъхновява да напише романа Kero (2013) – сатиричен поглед върху този понякога пресилено излъскан свят и сблъсъка му с реалността.

Младата актриса обаче мечтае за театър и стъпва на сцената с роля в комедията Le Clan des divorcées. Вдъхновението за писане не закъснява и тя създава Drôle de Genre, която вече е на българската театрална сцена с името „Моето мъжко момиче“. Във Франция Жад-Рос влиза в ролята на осиновената дъщеря Луиза.

 

Автор:
Татяна Павлова
Публикация:
21.09.2023 г. 15:01
Етикети:
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37676-frenskata-zvezda-zhad-ros-parker-aplodira-v-sofiya-balgarskiya-variant-na-piesata-si-moeto-mazhko-momiche