Сцена / екран / ефир

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива кино-литературния фестивал "Синелибри"

Фестивалът ще се проведе от 6 до 29 октомври 2023 г.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива кино-литературния фестивал "Синелибри"

◊ ОТКРИВАНЕТО

Филмът „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос ще открие Международния кино-литературен фестивал “Синелибри” на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Eдна от най-любопитните ленти на годината e дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването. Главната роля е поверена на Ема Стоун, партнират ѝ Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

Копродукция на САЩ, Ирландия и Великобритания, „Клети създания“ на киновизионера Йоргос Лантимос („Омарът“, „Фаворитката“) е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски артист Алистър Грей - автор на произведения в жанра научна фантастика, преплитащи реалистичен и сюрреалистичен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фантазия, сатира, ерудиция и социален коментар. Филмът е част от конкурсната програма на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Деветото издание на фестивала ще започне с изпълнение на маестро Живко Петров, един от най-големите български джаз музиканти, който ще изсвири Ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2  в ми бемол мажор. Музикалното изпълнение ще бъде съпроводено от анимация, дело на “Компот Колектив”, пренасяйки зрителя в света на книгите и киното с акцент върху метаморфозите на литературните герои и сюжети на големия екран.

◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът “Синелибри” ще се проведе от 6 до 29 октомври в София и още шест български града под мотото „Метаморфози“ по случай 140 години от рождението на Франц Кафка.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.09.2023 г. 18:03
Етикети:
"Синелибри"кино-литературен фестивалоткриване
Йоргос Лантимос
„Клети създания“
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37639-kleti-sazdaniya-na-yorgos-lantimos-otkriva-kino-literaturniya-festival-sinelibri