Сцена / екран / ефир

С операта „Дон Жуан” Държавна опера Русе ще постави началото на новия си творчески сезон 2023/2024

17 септември 2023, 19 часа, Доходното здание

С операта „Дон Жуан” Държавна опера Русе ще постави началото на новия си творчески сезон 2023/2024

На 17 септември в Доходното здание, дебют на русенска сцена в ролята на прочутия прелъстител от едноименната опера на Моцарт ще направи един от най-впечатляващите солисти на Държавна опера - Русе – баритонът Добромир Момеков.

Репетициите за спектакъла започнаха през уикенда в зала Филхармония.

Публиката ще има възможност да преживее “най-великото произведение в света на операта”, както наричат познавачите забавната оперна драма, в пълния му блясък и страст в неделния ден от 19 часа в Доходното здание.

В пленяващия шедьовър на Моцарт, който съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, ролята на изкусителката Церлина ще изпълни талантливото сопрано Даниела Караиванова, а слугата на Дон Жуан - Лепорело, ще  бъде друг изявен солист на Музикалния ни театър - басът Момчил Миланов.

Като пленени от чара на великия прелъстител и изоставени негови любовни авантюри ще видим две изключителни певици от състава на Държавна опера - Русе - Теодора Чукурска и Владислава Гарвалова.

Техните персонажи ще са тези на Донна Анна, чийто баща бива убит от Дон Жуан, и Донна Елвира, бивша любима на изкусителя.

Като годеника на Донна Анна – Дон Отавио, решен да отмъсти на баща ѝ,  ще дебютира тенорът Иван Пенчев, а като Мазетто – младият съпруг на Церлина и Командора, на сцената ще излязат Теодор Петков и Пламен Бейков. За Теодор Петков ролята също ще е дебютна.

Диригент - Димитър Косев
Диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани
Режисьор - Огнян Драганов
Художник - Иван Савов

Участват още:

Хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе
Концертмайстор - Тамара Лазарова
Акомпанимент на речитативите - Йоанна Маринова

 

Билети на каса Опера и онлайн на

www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
14.09.2023 г. 12:58
Посетено:
546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37622-s-operata-don-zhuan-darzhavna-opera-ruse-shte-postavi-nachaloto-na-noviya-si-tvorcheski-sezon-2023-2024