Сцена / екран / ефир

Най-гледаният български филм за 2023 "Чалга" с прожекция на "Аполония"

Режисиран и продуциран от Мариан Вълев, „Чалга“ е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон

Най-гледаният български филм за 2023 "Чалга" с прожекция на "Аполония": 2
Филмът „Чалга"
Най-гледаният български филм за 2023 "Чалга" с прожекция на "Аполония": 3
Филмът „Моралът е доброто"
Най-гледаният български филм за 2023 "Чалга" с прожекция на "Аполония": 4
Филмът „Шекспир като улично куче"
Най-гледаният български филм за 2023 "Чалга" с прожекция на "Аполония": 5
Филмът „Ваклуш"

Празници на изкуствата "Аполония" и тази година ще зарадва кинофеновете с богата филмова програма от български продукции. В Лятното кино в Созопол ще бъдат прожектирани едни от най-популярните български заглавия за 2022-2023 г. като Чалга“, „Моралът е доброто“, „Шекспир като улично куче“, „Ваклуш“ и други. Билети за всяка една кинопрожекция от афиша на Аполония могат да бъдат закупени от Eventim.

Режисиран и продуциран от Мариан Вълев, „Чалга“ е първият български филм заснет изцяло с мобилен телефон и най-гледаното българско заглавие в кината за 2023 г. с над 110 хил. зрители до момента*. Той е с участието на обичани български актьори като Любомир Нейков, Диляна Попова, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов и Виктор Калев. Драмата проследява историята на двайсетгодишно момиче и хвърля светлина върху българската поп култура, а нестандартният метод на заснемане провокира интереса на хиляди зрители. „Чалга“ ще може да бъде гледан на 2 септември от 20:00 ч. в Лятното кино в Созопол по време на тазгодишното издание на Аполония.

„Моралът е доброто“ е български документален филм от 2022 г., вдъхновен от живота и дейността на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков. В първите два месеца след премиерата му филмът достига до повече от 11 хиляди зрители в цялата страна, превръщайки го в културен феномен за миналата година и най-гледания документален филм на голям екран в последните години в България. „Моралът е доброто“ ще бъде прожектиран на 29 август от 20:00 ч. в Лятно кино Созопол.

Друга интересна филмова продукция, която е част от кино програмата на Аполония 2023, е „Шекспир като улично куче“ с участието на Захари Бахаров. Режисирана от Валери Йорданов, драмата разказва за трима младежи, законите на улицата и синовния дълг. Попадайки в неочаквани ситуации, те осъзнават, че всяко едно решение, което вземат, може да промени живота им завинаги.

Освен с „Чалга“, „Моралът е доброто“ и „Шекспир като улично куче“, Аполония ще срещне публиката с българските филми „Добрият шофьор“ с участието на Малин Кръстев, „Васил“ с Иван Бърнев, „Една провинциална болница“, „Отскубнати до корен“, „Ваклуш“ и „Анна“. Празници на изкуствата Аполония за поредна година обединяват кино, литература, музика и изкуство, като по този начин програмата от културни събития предоставя по нещо за всеки и може да бъде разгледана на https://apollonia.bg/.

Празници на изкуствата Аполония 2023 се провеждат с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция „Фокус“, Burgas24, списание 8, Черноморски фар.

*Данни на NEW AGE MEDIA BULGARIA за периода януари – юли 2023 г.

...........................................

За Аполония:

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

===========

Повече информация за програмата на "Аполония" може да намерите на: https://www.apollonia.bg/ 

На Facebook страницата на фестивала:
https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

И на Instagram страницата на фестивала:
https://www.instagram.com/apolloniabg/

Билети за Фестивала може да закупите от тук: https://www.eventim.bg/bg/artist/praznici-na-izkustbata

Автор:
Стоян Иванов
Публикация:
28.08.2023 г. 15:04
Етикети:
филмова програмаСозопол"Аполония" 2023Празници на изкуствата
„Ваклуш“
„Шекспир като улично куче“
„Моралът е доброто“
„Чалга“
български продукции
Посетено:
1107
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37531-nay-gledaniyat-balgarski-film-za-2023-chalga-s-prozhektsiya-na-apoloniya