Сцена / екран / ефир

Опера, балет и мюзикъл „На брега на древния Севтополис”

Празници в долината на тракийските царе, 30 август - 3 септември 2023, Сцена язовир „Копринка”

Опера, балет и мюзикъл „На брега на древния Севтополис”: 6
"На брега на древния Севтополис" 2021 - "Турандот" опера от Пучини

Община Казанлък и Държавна опера Стара Загора
представят

ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ 
НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

30 август - 3 септември 2023
Сцена язовир „Копринка”
 
За трета поредна година Държавна опера Стара Загора участва в традиционните Празници в долината на тракийските царе, организирани и провеждани от Община Казанлък, на специално построената внушителна сцена на язовир „Копринка”. Магично място, което привлича вниманието на туристи и меломани, които избират да прекарат три вълнуващи оперни и балетни вечери под звездите. „На брега на древния Севтополис” зрителите ще се насладят на вълнуващо  музикално и танцово пътешествие през вековете.

Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери, обединени под заглавието „На брега на древния Севтополис”, на 30 август от 20.00 часа една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди. Блестящ солистичен състав ще предложи на ценителите  Старозагорската опера: басът Юлиан Константинов ще се представи в една от своите знакови роли на хунския вожд Атила.

Сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела, утвърденият баритон Александър Крунев ще бъде в ролята на Ецио, а тенорът Емануеле Д`Агуанно ще блесне в ролята на Форесто. Участват още солистите Александър Марулев /Леоне/ и Ивайло Йовчев – в ролята на Улдино, оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев.

На 1 септември от 20.00 часа Балетът на Старозагорската опера ще представи „Гето” - танцов спектакъл по хореографията на Марио Пиаца.. В атрактивното представление, което вече пети творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера, главните роли ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров (в ролята на Сара), Фиорди Лоха (Давид), Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов – в ролята на Равина.

Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента "Надежда", която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал "Джелем" и унгарски цигулки. 

Финалът на 3 септември „На брега на древния Севтополис” е отреден за  мюзикъла „Есмералда - Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте с участието на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от Нотр Дам ще бъде пресъздадена от солистите Борис Тасков (Квазимодо), Марин Русинов (Фроло), Стоян Буюклиев (Гренгоар), Димитър Райчев (Феб), Денис Бояджиев (Клопен), Ивона Иванова (Фльор де Лиз), оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, хореография Марио Пиаца, режисьор Виолета Горчева, сценография и костюми Денис Иванов.
 ..............................

Билети:
Онлайн и на касата Държавна опера Стара Загора
На касата на Билетния център гр. Казанлък, ул. „Искра”№4
тел. за контакт: - 0431/99553, моб. 0885771464
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
18.08.2023 г. 15:27
Етикети:
операбалет„Гето”„Есмералда - Парижката Света Богородица”мюзикълДържавна опера Стара ЗагораОбщина Казанлък
Празници в долината на тракийските царе
„Атила”
„На брега на древния Севтополис”
Посетено:
554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37502-opera-balet-i-myuzikal-na-brega-na-drevniya-sevtopolis