Сцена / екран / ефир

Балетът "Ромео и Жулиета" – силни чувства и красота под арките на Летния театър

Балетмайсторът Сергей Бобров разгръща сценичния разказ с филмови и хореографски ефекти и с енергията на младите артисти

Премиерата на балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев  в „Опера в Летния театър“ във Варна е очаквана за балетната публика. Тя ще се случи на 8 август от 21 часа под зелените арки и нощното небе - идеален декор на творбата, заредена с трагизма на Шекспир и музиката на великия композитор. Балетмайсторът на Държавна опера - Варна Сергей Бобров постига творчески връх в тази постановка – като режисьорска работа и в най-малките детайли, като хореографско решение, като замисъл на костюмите. Още повече, че точно той през юни в Летния театър направи нещо, което не бяхме виждали от години – да разгърне действието на „Лебедово езеро“ само и единствено сред естествения декор на това свещено за балетните почитатели място. То може да бъде и дворец, и лес край езеро, и гробница…

Заедно с колегите си Сергей Бобров е сътворил дълбоко вълнуваща сценична творба, със своя ярка естетика, с оригинални находки и много силни моменти. Оригинални „филмови“ решения ще изненадат зрителя в сценичния разказ, претворен с оригинален и силен хореографски език. Костюмите, пресъздадени от сценографа Ася Стоименова, са шедьовър. Те носят белезите на различни култури от различни епохи и внасят една стилизация – старинна и модернистична едновременно. Особено костюмите на двора Капулети, Меркуцио и неговата свита, явленията на смъртта. Премиерата ще бъде дирижирана от младия диригент Иван Великанов. Неговото присъствие е много важно за оживяване на сложната и експресивна партитура, която трябва и да се изиграе. Само който се е занимавал задълбочено с балетно изкуство, знае ролята на живата музика в танцовия спектакъл и перфектното разбирателство, което трябва да жужи между диригента и артистите на сцената, за да бъде всичко точно, професионално и въздействащо.

Постановката на Сергей Бобров следва психологизма на Прокофиевата музика. Освен това обаче следва по един деликатен начин и самия текст на пиесата. Ще видите прекрасните моменти като Балконската сцена, бала, пиперливите шегички на Меркуцио, моментите на ужас точно така, както Шекспир ги е написал, но изтанцувани. Изиграни с душа и майсторство от младата международна трупа на Варна, в която има и италианци, и французи, и испанци, и танцьори от още 6 националности. Подборът на артистите за ролите е просто перфектен. Наталия Боброва внася чистата нежност в образа на Жулиета, Марко Ди Салво – романтизма и отдадеността на Ромео, Пиер Гастон – нюансите на сила и слабост в образа на Тибалт. Виртуозен, с ярка артистичност, Виторио Сколе играе Меркуцио по начин, който не сте виждали досега.

Но постановката нямаше да е толкова въздействаща, ако не беше кордебалетът. Прекрасно  превъплъщение ту като шарената тълпа на площада, ту като мъжете с шпаги, ту като Смъртта, която се умножава с разгръщането на сюжета. Впечатляваща е решимостта на младите артисти да вложат всичко в изграждането на груповите образи, които са толкова важни за действието. Масовките са много сложни хореографски, изпълнени умело, с прекрасен синхрон и артистичност. И в крайна сметка придават сила и епичност на посланията.

„Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев е един дълбок, трагичен и тежък балет, който – признавам си – не обичах до този момент. Цялата му история на случване, докато стане световен шедьовър, е дълга, изпълнена с болка и смърт. Трябва да призная, че Сергей Бобров и порасналата варненска трупа ме накараха да гледам по друг начин на тази творба - с възхищение. Радващо е, че варненският балет има своя възход и е готов да прави новаторски, естетски и големи спектакли като този.

________

Снимки: Росен Донев

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
03.08.2023 г. 11:28
Посетено:
358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37422-baletat-romeo-i-zhulieta-silni-chuvstva-i-krasota-pod-arkite-na-letniya-teatar