Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя “Лето 893” от Парашкев Хаджиев на крепостта Царевец

29 юли 2023, 19 часа, в програмата на Фестивала "Сцена на вековете"

В афиша на Летен оперен фестивал "Сцена на вековете" Държавна опера - Русе ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново българската историческа опера "Лето 893" от Парашкев Хаджиев.

Новата продукция на Русенската опера, половин век след световната премиера, намира нови постмодерни изразни средства в създаването на сценографията и костюмите (Денис Иванов) и режисурата (Пламен Бейков), които не си поставят за цел историческа автентичност, а предаване на синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката.

Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев и либретото на Банчо Банов, пресъздадена от музикалната трупа, дирижирана от маестро Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената сценична хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева, превземат сцената с много професионализъм и запомнящи се моменти!

Спектакълът  е осветен на 130 години от Преславския църковно-народен събор.

"Лето 893"
Опера от Парашкев Хаджиев

Режисьор: Пламен Бейков
Диригент: Владимир Бошнаков
Хормайстор: Стелияна Димитрова - Хернани

Сценография и костюми: Денис Иванов
Хореография: Весела Василева

Солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе
Смесен хор "Дунавски звуци"

Билети на https://www.eventim.bg/bg/bileti/leto-893

* Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”, което е бъде излъчено след края на спектакъла.

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
28.07.2023 г. 14:21
Посетено:
360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37395-darzhavna-opera-ruse-predstavya-leto-893-ot-parashkev-hadzhiev-na-krepostta-tsarevets